Vanuit het zwemwater onderweg naar de fiets, triatlon is snel schakelen. (Foto: ZVL-1886)

Organisator Jeroen Fakkeldij: 'Triatlon is drie sporten ineen'

Voor sommige mensen is alleen zwemmen of fietsen of hardlopen niet genoeg. Die willen graag meer. Verder, langer, gekker wellicht. Het heet triatlon en hoeft niet altijd heel erg lang te zijn, want er bestaan ook sprinttriatlons. Na twee jaar stilte is er in augustus weer een op de Baanderij in Leiderdorp.

De klassieke triatlon, ook wel Iron(wo)man genoemd, bestaat uit 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en dan een marathon lopen. Jeroen Fakkeldij van triatlontak van ZVL-1886 moet bekennen dat hij die nooit heeft volbracht. “In Nederland heb je er misschien twee of drie per jaar. Het lastige van die lange afstanden is dat je als atleet het maar een of twee  keer per jaar kunt doen. Terwijl de kortere varianten in de zomer elk weekend wel op een paar paar plaatsen in het land worden georganiseerd.”

Kijk en luister hieronder het interview van Sport071-presentator Gerry van Bakel met Jeroen Fakkeldij van ZVL-1886 over triatlons.


Deel 1 van het interview

Het leuke van triatlon is de variatie vindt Fakkeldij. “Je doet eigenlijk drie sporten in een. Dat is een uitdaging tijdens de wedstrijd, maar maakt ook de training leuker, omdat je niet maar met een ding bezig bent.” En het is zeker ook iets voor kinderen. “Wij zeggen altijd vanaf 10 jaar. Maar het kan iets verschillen afhankelijk van het kind. Kom gerust eens kijken.”

Teamsport
Nederland doet het internationaal ook best goed, zegt Fakkeldij. “Vorig jaar bij de Olympische Spelen haalde we een vierde plek individueel, maar ook als team. We deden tot op het laatst mee voor het podium. Dat is vaak ook wat mensen niet weten, dat triatlon ook een echte teamsport is. Er zijn zeker ook einzelgängers, maar bij ons worden de clubtrainingen ook goed bezocht. En proberen we elkaar steeds beter te maken.”


Deel 2 van het interview

Dit jaar is er ook weer een triatlonwedstrijd op en rond de Baanderij, de Leiderdorp Triathlon op zondag 21 augustus. Zwemmen in het open water van de Zijl, daarna fietsen op de weg naar Roelofarendsveen en vervolgens hardlopen in Leyhof. “Het is financieel nog wel spannend, want veel mensen wachten heel lang met aanmelden. We zitten nu pas op 30 procent. Gelukkig  heeft onze vereniging ZVL-1886  zich garant gesteld en toegezegd dat de wedstrijd door kan gaan. We hopen op heel veel deelnemers. Hoe meer mensen meedoen, hoe leuker wij het kunnen maken.”

Klasbakken
Aanmelden kan via de website van Triathlon Leiderdorp. Er is keuze uit de afstanden: sprinttriatlon, olympische variant en de eenderde triatlon. “Sprinttriatlon is 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen, de olympische variant is twee keer zo lang en de andere variant is eenderde van de volledige triatlon en dus 1300 meter zwemmen, 60 km fietsen en15 km hardlopen.”

Voor wie meedoen nog een brug te ver is, kan ’s middags de Nederlandse eredivisie-atleten aan het werk zien als zij hun competitiewedstrijd zwemmen, fietsen en lopen. “Dat zijn echt de klasbakken aan de start.”

Advertentie

Leiden Leiderdorp Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×