Martin Aart de Jong en Hamide Doğan. (Foto's: Sleutelstad).

Poëzielaboratorium van start in Galerie Zône

Het eerste Poëzielaboratorium werd vrijdagmiddag georganiseerd in Galerie Zône. De organisatoren van het Poëzielaboratorium willen onderzoek doen en experimenten aan gaan met taal, kunst en mensen. De start van deze serie werd gedaan door Hamide Doğan en de presentatie was in handen van Martin Aart de Jong.

De in Turkije geboren Hamide Doğan maakt gedichten in het Nederlands en vertaalt Turkse gedichten naar de Nederlandse taal. Aan de hand van de bundels ‘Het epos van sjeik Bedreddin’ van de Turkse dichter Nâzim Hikmet en ‘Pijn uit een goed jaar’ van Joost van Gijzen bespraken Aart de Jong en Doğan de Turkse en Nederlandse poëzie.

Het centrale punt van het Poëzielaboratorium bestond uit een fraai vormgegeven tafel waar een klein kabinetje op bevestigd is. De tafel is ontworpen en gemaakt door Frida van der Poel van Galerie Zône. “Het idee is om één Leidse dichter in de belangstelling te zetten en dan vooral iemand die niet zo bekend is. Deze middag is dat Hamide Doğan en de volgende dichter is Joost van Gijzen. De tafel is verplaatsbaar. Leiden is een prachtige stad, misschien zijn er wel mensen met een mooie plek en een inspirerende omgeving die het leuk vinden als er een keer een dichter komt schrijven. Dus bij deze een oproep”, aldus een enthousiaste Martin Aart de Jong.

Het gedicht dat Doğan aan de tafel in Galerie Zône heeft geschreven heet ‘Uitgesteld vertrek’. Dit gedicht heeft betrekking op het werk ‘Bescherm mij’ dat haar uit alle kunstwerken in de galerie het meest opviel. “Bescherming zoeken kan gevaarlijk zijn, want je kunt verdwalen van jezelf. Dat idee had ik erachter”, aldus Dogan.

Tot slot van deze middag overhandigt Hamide Doğan de bundel ‘Het epos van sjeik Bedreddin’ van dichter Nâzim Hikmet aan Joost van Gijzen. Hij is de volgende gast in het komende Poëzielaboratorium.

 • Hamide Doğan en Martin Aart de Jong
  Hamide Doğan en Martin Aart de Jong
 • Het Poëzielaboratorium
  Het Poëzielaboratorium
 • Hamide Doğan en Martin Aart de Jong
  Hamide Doğan en Martin Aart de Jong
 • Dichtbundels
  Dichtbundels
 • het werk ‘Bescherm mij’
  het werk ‘Bescherm mij’

 

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×