Buurtsportcoach Joey Wilmot over de opening sportplaza Leiden op woensdag 29 juni in Sportpark Montgomery. (Foto: Gerry van Bakel).

Sportplaza nodigt buurtbewoners uit om te komen bewegen

Op twee plekken in Leiden kunnen kinderen en volwassenen gratis allerlei sportattributen lenen om samen in beweging te komen. Vorig jaar aangevraagd door PvdA-raadslid Martijn Otten, nu in beheer bij de buurtsportcoaches van Incluzio. Woensdag 29 juni is de officiële opening op het Sportpark Montgomery in Leiden-Zuidwest.

“Bewegen is heel erg belangrijk”, zegt buurtsportcoach Joey Wilmot in de uitzending van Sport071. “En in bepaalde wijken zien we dat mensen minder toekomen aan bewegen en sporten. Daarom is er een sportplaza neergezet bij het terrein van voetbalvereniging Roodenburg in Leiden-Noord en een op het Sportpark Montgomery. Het is heel laagdrempelig, het kost niets en je kunt van alles uitproberen.”

Kijk en luister hieronder het hele interview van Sport071-presentator Gerry van Bakel terug met buurtsportcoach Joey Wilmot over de sportplaza’s in Leiden:

Het meeste favoriete attribuut is het pijl- en boogspel. Het klinkt gevaarlijker dan het is. “De pijl heeft een schuimrubberen punt, je doet er elkaar geen pijn mee”, zegt Wilmot. Maar verder zijn er badmintonsets, basketballen, voetballen, skates, tennissets en kleinere speeldingen zoals een diabola. “Er zit voor iedereen en elke leeftijd wel iets bij.”

Weekdag
De sportplaza’s zijn al sinds de meivakantie open. “We begonnen met drie dagen, maar zijn nu elke weekdag open van 16.00-18.00 uur en op woensdag al vanaf 14.00 uur. Je moet je wel inschrijven om iets mee te kunnen schrijven en bij jonge kinderen verwachten we dat er een ouder meekomt. Tijdens de zomervakantie hanteren we dezelfde openingstijden om geen verwarring te creëren. Maar eerder op de dag organiseren we elders weer andere activiteiten als buurtsportcoaches.”

De buurtsportcoaches staan niet altijd zelf bij de uitleenpunten. “We zijn met negen buurtsportcoaches voor Leiden, maar we hebben vrijwilligers die de sportplaza’s bemensen, de registratie doen en spullen uitdelen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat alles weer terugkomt bij het uitleenpunt.” Extra vrijwilligers kunnen Wilmot en zijn collega’s altijd gebruiken. Aanmelden kan via de website van de buurtsportcoaches.

Ruimte
Bij het Montgomery Sportpark zijn bijvoorbeeld de velden van korfbalvereniging Danaïden, American Footballvereniging Lightning Leiden, handbalvereniging Saturnus beschikbaar. “Er zitten daar verschillende sportclubs en er is volop ruimte. We merken dat nog niet veel mensen ervan af weten. Die ervaring hebben we ook gehoord uit Rotterdam waar al langer van dit soort sportplaza’s zijn. Het duurt even voordat inwoners het weten te vinden.”

Woensdag 29 juni is er een feestelijk opening om 11.00 uur op het veld van Danaïden. Meer informatie over de activiteiten van de buurtsportcoaches in Leiden is te vinden op de website van Incluzio.

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×