De Leiderdorpsebrug is een van de vier onderzochte bruggen. (Foto: Chris de Waard).

Gedeputeerde: bruggen dicht houden verergert problemen buiten de spits

Als de provincie Zuid-Holland ingaat op de wens van Leiden, Leiderdorp en Voorschoten om de bruggen tijdens de ochtend- en avondspitsdicht te houden, dan veroorzaakt dat nog veel meer oponthoud voor de auto’s dan nu het geval is. Dat zegt gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD, verkeer) naar aanleiding van de brief die de Leidse wethouder Ashley North deze week aan de gemeenteraad stuurde.

Volgens de brief van North is uit onderzoek gebleken dat er buiten de spits niet veel meer problemen op de wegen rond de bruggen zijn dan tijdens de spits. Het dichthouden van de bruggen tijdens de drukste uren van de dag zou daarom niets uitmaken. Tot grote verbazing van talloze weggebruikers die de afgelopen dagen op het bericht reageerden. Volgens Zevenbergen is het in onze regio nu eenmaal sowieso erg druk op de wegen en spelen talloze oorzaken mee bij de reistijd van automobilisten.

Als de spitsbediening van onder meer de Lammebrug, de Leiderdorpseburg, de Wilhelminabrug en de Hooghkamerbrug zou worden gestaakt, dan ontstaat er op het water een enorme file van wachtende binnenvaartschepen. Als die na de spits alsnog allemaal doorgelaten moeten worden, duurt dat zo lang dat de wegen volgens de gedeputeerde dan pas echt dichtslibben.

“Bovendien nemen we nu ook al veel maatregelen om de doorstroming zo vlot mogelijk te laten gaan”, legt Zevenbergen uit. “Bijvoorbeeld door in de spits een brug na opening een half uur niet te bedienen. Op die manier kan de verkeersdrukte die daardoor is veroorzaakt eerst oplossen.”

Chris de Waard sprak in Nieuws071 op Sleutelstad Radio en TV met de Leidse provinciebestuurder Frederik Zevenbergen.

Lammebrug
Over enkele jaren hoopt de gedeputeerde dat de problemen deels opgelost zullen zijn als de Lammebrug is vervangen. De nieuwe brug wordt een stuk hoger zodat binnenvaartschepen  kunnen passeren zonder dat de brug op het belangrijke knooppunt van en richting de A4 open hoeft. De nieuwe brug maakt deel uit van het project Rijnlandroute. Evenals de verbreding van de Europaweg tussen de Lammebrug en de snelweg.

Er wordt door de provincie nog gewerkt aan een oplossing die ervoor moet zorgen dat het verkeer tijdens de werkzaamheden aan de Lammebrug door kan stromen. Het meest logische is een tijdelijke brug naast de bestaande, maar die moet op de drukke vaarroute dan liefst wel bediend kunnen worden en zo’n oplossing is extreem duur. Een besluit daarover is dan ook nog niet genomen.

Leiden Leiderdorp Politiek Regio Voorschoten Spitssluiting bruggen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×