Eelco Kruidenier
(Foto: IJsbrand Terpstra).

Eelco rijdt Onbeperkte Elfstedentocht op zijn driewieler

Hij heeft er alle vertrouwen in dat het hem gaat lukken. Op zijn driewieler fietst Eelco Kruidenier in september de route van de Elfstedentocht. De Voorschotenaar doet dan mee aan de Onbeperkte Elfstedentocht. “Ik wilde mezelf een uitdaging geven.”

Voor Eelco, een Fries uit Voorschoten, is het de eerste keer dat hij de 200 kilometerlange tocht maakt. Dat doet hij in een speciale driewieler, omdat hij is geboren met een spina bifida, in de volksmond beter bekend als een open rug. “Dat vind ik een naar woord”, zegt Eelco tegen mediapartner Omroep West. “Het impliceert dat je een grote wond op je rug hebt, maar dat is niet zo. Bij mijn geboorte was het een klein wondje. Daardoor lagen er een aantal zenuwen bloot die zijn beschadigd, en daardoor loop ik onder andere moeilijk.”

De tocht waar Eelco aan meedoet staat dan ook bekend als de ‘Onbeperkte Elfstedentocht’, speciaal voor mensen zoals hij met een chronische aandoening of beperking. “Mensen kunnen meedoen met alle mogelijke vervoersmiddelen: rolstoelen, elektrische fietsen, handbikes, een kort parcours op de rollator. Het meedoen is belangrijker dan het afleggen van het parcours, en je doet mee naar je eigen mogelijkheden”, legt hij uit. De tocht is van 14 tot en met 18 september.

https://soundcloud.com/omroep-west/onbeperkte-elfstedentocht

Zeuren
Het idee om mee te doen aan de tocht kwam niet van Eelco zelf, geeft hij eerlijk toe. “Ik heb sinds kort weer contact met een oude vriendin uit Friesland. Die pushte mij steeds om mee te doen. Zij had de tocht in 2019 al gedaan, en ze bleef maar zeuren, om het zo maar te zeggen”, lacht hij. Omdat Eelco sinds de aanschaf van zijn nieuwe elektrische fiets toch graag langere afstanden aflegt, liet hij zich overtuigen. “In mei en juni heb ik een paar dagen vrij genomen en toen vijf dagen achter elkaar gefietst. Bij elkaar meer dan 200 kilometer. Om te bewijzen dat ik het kon. Toen heb ik me gelijk ingeschreven om mezelf een uitdaging te geven, om nieuwe mensen te ontmoeten én om het landschap uit mijn jeugd te bekijken. Ik ben er al heel lang niet geweest.”

Angenent
De Elfstedentocht is populair. In oktober staat nog een variant van de tocht der tochten op de planning, georganiseerd door Henk Angenent uit Woubrugge, winnaar van de laatste Elfstedentocht uit 1997. Hij geniet nog altijd van de herinneringen aan het moment dat hij als eerste over de finish kwam. “Het is nu meer dan 25 jaar geleden. Des te verder weg het raakt, des te bijzonderder het wordt voor iedereen, maar ook voor mij”, zegt hij trots.

Op zondag 2 oktober is de bijzondere Elfstedentocht. Met in totaal zo’n 275 deelnemers wordt een route afgelegd langs de elf steden die de tocht traditioneel aandoet. “We hebben een hele mooie route uitgezet met de wielerclub Surhuisterveen. Ik heb hem in juni al een keer gereden, en binnenkort doen we dat weer om ervoor te zorgen dat het perfect loopt en iedereen weet hoe en waar we gaan fietsen.” Of die fietstocht net zo zwaar wordt als de schaatstocht in 1997? “Dat denk ik niet”, lacht Angenent. “Bij fietsen zit je, bij schaatsen draag je je eigen gewicht. Het is ook een stuk kouder. Ik denk dat een Elfstedentocht op de schaats twee keer zo moeilijk is als op de fiets.”

Dat wil overigens niet zeggen dat Angenent tot oktober stilzit. “Sinds anderhalf jaar ben ik ongelooflijk fit, misschien wel fitter dan de laatste jaren van m’n carrière”, zegt de oud-schaatser. Het doel van de tocht van Angenent is om 100.000 euro op te halen voor Spieren voor Spieren, een organisatie die zich inzet voor kinderen met spierziekten. Eelco rijdt tijdens de Onbeperkte Elfstedentocht mee voor Warchild, dat kinderen in oorlogsgebieden helpt. Mensen die Eelco willen steunen kunnen op de website van de Onbeperkte Elfstedentocht.

Sport Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×