(Foto: Emile van Aelst).

Leidenaren winnen bij soepel verlopen Triathlon Leiderdorp

Bij de 29e editie van de Triathlon Leiderdorp stond er afgelopen zondag twee keer een Leidenaar op de hoogste trede van het erepodium. Leone de Voogd won bij de vrouwen de 1/3 triatlon en Noah Schutte won bij de mannen de Sprint.

Dat Noah Schutte meedeed aan de triatlon was voor veel mensen een verrassing. De topatleet van Leiden Atletiek is gespecialiseerd in de 3000 meter steeple chase en 10.000 meter en probeerde zich voor een voetblessure nog te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio. Tijdens zijn herstelperiode is hij ook gaan fietsen en zwemmen en heeft hij zich aangesloten bij de triatlongroep van ZVL-1886.

Organisator Jeroen Fakkeldij was na afloop blij met het verloop van de triatlon die al jaren door het Leidse ZVL-1886 wordt georganiseerd. “De organisatie was strak en het weer zat mee. Alles is soepel verlopen. We hadden weer veel verschillende startnummers en ook de top van Nederland was aanwezig bij de Eredivisiewedstrijden. Met fietssnelheden boven de 50 kilometer per uur ging het super hard.”

Ook deden er in het ochtendprogramma veel mensen voor het eerst mee. “Ik kreeg de vraag waar het zwembad was van deelnemers die voor het eerst meededen. Die realiseerden zich nog niet dat ze in de Zijl gingen zwemmen. Leuk dat er naast ervaren deelnemers ook beginners meededen in het ochtendprogramma.”

Ambulance
De strakke organisatie werd bevestigd toen er een ambulance over het parcours moest voor een reanimatie in Roelofarendsveen. De kortste weg was over dezelfde route als waar de fietsers van de triatlon gebruik van maken. “Het was de eerste keer dat dit voorkwam. Zowel de atleten als de ambulance hebben geen hinder ondervonden. Dat laat zien dat alles goed georganiseerd was”, aldus Fakkeldij.

Organisatorisch ligt er wel een uitdaging bij de samenwerking met de provincie. Die wordt volgens Fakkeldij steeds moeizamer. “In onze vergunning staat dat we we van 7.30 tot 15.30 uur het water af moeten zetten. De provincie zou dat tussen 09.00 en 15.00 uur verzorgen, de rest moeten we tegenwoordig zelf doen. Maar ze kwamen gewoon niet opdagen, alleen om te kijken of alles goed ging.  En sinds vorig jaar sturen ze wel een rekening. Dus we moeten wel betalen, maar ze doen minder.”

Leidse triatlon
Over de Leiden City Triathlon die in 2019 zou plaatsvinden durft Fakkeldij nog geen concrete uitspraken te doen. Behalve dan dat het nog steeds op de planning staat. “De verbouwing bij het stadhuis is klaar, de Langegracht en omrijroutes zijn weer beschikbaar. Dus de stad komt weer op orde. Binnenkort komen we met het team bij elkaar om te kijken wat er mogelijk is. In de tussentijd zijn we bezig om bij het nieuwe zwemcomplex aan de Vliet iets voor de jeugd te organiseren.”

Bekijk de uitslagen van de Baanderij Triathlon Leiderdorp 2022 online.

Leiderdorp Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×