(Foto: Louis Smit).

Archeologische voorwerpen terug in Panama met hulp van Museum Volkenkunde

Met hulp van Museum Volkenkunde in Leiden zijn 343 archeologische voorwerpen naar Panama teruggekeerd. Het Panamese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zowel het museum als de Universiteit Leiden bedankt voor hun inspanningen “om zo’n belangrijke collectie terug te geven aan de legitieme eigenaren”.

In de verklaring van het ministerie staat dat dit de grootste repatriëring is van archeologische objecten in de geschiedenis van Midden-Amerika. Het gaat grotendeels om voorwerpen van aardewerk. Ze worden getypeerd als waardevol materiaal dat voor Panama veel betekent op het gebied van identiteit en nationale trots.

“De objecten vormden een particuliere verzameling die ons als schenking werd aangeboden, maar wij hebben die niet aangenomen”, zegt woordvoerder Coromandel Brombacher namens het Museum Volkenkunde. “Bij schenkingen doet Museum Volkenkunde onderzoek met verschillende onderzoekers, ook met de Universiteit Leiden. Die heeft de voorwerpen onderzocht. De conclusie was dat ze het best tot hun recht zouden komen in Panama. Het museum heeft zo een rol gespeeld in dit proces.”

Kolonisatie
De particuliere eigenaar had het aardewerk bij galeries gekocht toen hij in Panama woonde in de jaren 60. Museum Volkenkunde zegt blij te zijn dat de objecten nu in Panama een plaats hebben gevonden waar ze in hun context van het land van herkomst getoond, bestudeerd en geconserveerd kunnen worden.

Volgens de verklaring ijvert de Panamese regering voor de bescherming van cultureel erfgoed van voor de Spaanse kolonisatie maar ook van culturele goederen uit de koloniale periode. Ook bestrijdt ze de illegale handel van cultureel erfgoed.

 

Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×