Mogelijk kunnen ook mbo-studenten volgend jaar meedoen aan de EL CID-week. (Foto: Chris de Waard).

Kenniswethouder Spijker wil ook mbo-studenten bij EL CID-week

Als het aan D66-wethouder Fleur Spijker (kennis) ligt, kunnen mbo-studenten vanaf volgend jaar ook de  EL CID lopen. Ze is daarover in gesprek met de Universiteit Leiden, de Hogeschool Leiden en de Leidse mbo-instellingen.

In augustus dit jaar werd in Utrecht een proef gehouden met het toelaten van mbo’ers in de introductieweek voor nieuwe studenten. Daar deden uiteindelijk niet zo heel veel mbo’ers mee, maar Spijker wil wel graag de mogelijkheid creëren voor deze groep. “We gaan kijken of er behoefte aan is en wat het organisatorisch en financieel betekent.”

Om hoeveel leerlingen het in praktijk zal gaan is niet duidelijk. In Leiden begonnen dit jaar duizenden nieuwe studenten aan een mbo-opleiding. Alleen bij de drie Leidse locaties, Betaplein, Breestraat en Storm Buysingstraat, van mboRijnland zijn dat er al zo’n 3.000 tot 3.500 per jaar. En dan heeft Leiden ook nog een vestiging van het Mondriaan College en de Leidse Instrumentmaker school (LIS).

Hoeveel mbo-studenten er mee gaan doen aan de EL CID-week als die mogelijkheid er inderdaad komt is niet goed in te schatten. In Utrecht ging het om een beperkte groep van tweehonderd mbo’ers. Daarvan kwamen er uiteindelijk 26 aanmeldingen binnen.

Chris de Waard sprak met wethouder Fleur Spijker over haar voornemen om ook mbo-studenten toe te laten tot de introductieweek EL CID.

Studentenverenigingen
Als mbo’ers zich in augustus 2023 inderdaad kunnen inschrijven voor de kennismakingsweek, zal de beleving sowieso niet helemaal hetzelfde zijn als voor de studenten van de universiteit of de hogeschool. Ze kunnen namelijk geen lid worden van een studentenvereniging. Ook komen ze vaker uit de directe omgeving en kennen ze de stad dus al.

Dat is voor Spijker echter niet zo van belang. “De EL CID-week is breder dan dat. Bovendien kijk je als je student bent ook op een andere manier naar de stad. Dat heb ik ook wel bij mijn eigen kinderen gezien.” Voor de wethouder geldt vooral dat ze wil dat de gemeente uitstraalt dat studenten allemaal even belangrijk zijn voor Leiden. Of ze nu aan het mbo, hbo of de universiteit studeren.

Commissie
De organisatie van de EL CID-week is bekend met de wens van de wethouder, maar benadrukt in een summiere reactie dat er nog niks definitief is. “Het is een aandachtspunt, maar er zijn nog geen besluiten over genomen”, is alles wat voorzitter Canali Korkmaz er vandaag over kwijt wil.

Leiden Onderwijs


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×