(Foto: Wikimedia Commons).

Hoogleraar genetica Hans Galjaard overleden op 87-jarige leeftijd

Leidenaar Hans Galjaard is op 87-jarige leeftijd overleden. De Emeritus hoogleraar celbiologie en humane genetica en arts werd in de jaren 90 landelijk bekend door vele tv-optredens. Dat meldt de NOS.

In begrijpelijke taal kon hij het grote publiek duidelijk maken wat er in zijn vakgebied gebeurde en waarom laboratoriumonderzoek van groot belang was. Dat deed hij in tv-programma’s, maar ook in boeken en talloze artikelen.

In 1989 legde hij in een gesprek met het VPRO-programma Het Marathoninterview uit waarom hij voorlichting belangrijk vond. “Je moet tijd hebben om de ingewikkelde materie van die kleinere groep te vertalen naar een grotere groep, want in die Tweede Kamer zitten ook niet allemaal toppers, die de wetenschapsbijlagen van kranten begrijpen.”

Jong hoogleraar
Galjaard werd op 8 april 1935 in Leiden geboren ‘in een milieu van bouwvakkers’, zoals hij het zelf omschreef. Hij ging naar de hbs. Toen hij zijn middelbare school had afgerond ging hij geneeskunde studeren aan de universiteit van Leiden, waar hij in 1962 cum laude promoveerde. Daarna werd hij lector in de celbiologie aan het nieuwe Erasmus Medisch Centrum. Op 32-jarige leeftijd was hij daar al hoogleraar en afdelingshoofd.

Hij is vooral bekend geworden door zijn onderzoek naar methoden voor prenatale diagnostiek van erfelijke stofwisselingsziekten. Medio jaren 70 raakte Galjaard betrokken bij de oprichting van de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties op het gebied van aangeboren en erfelijke aandoeningen (VSOP). Die besteedde ook veel aandacht aan voorlichting.

Morele dilemma’s
Galjaard heeft volgens het Erasmus MC bijna duizend voordrachten gehouden, op alle continenten. Ook werkten hij en zijn organisatie mee aan meer dan vijftig televisieprogramma’s, bijvoorbeeld bij de NCRV over nieuwe technieken voor prenatale diagnostiek en morele dilemma’s.

Met Koos Postema werkte hij samen aan het NOS-programma Een Groot Uur U en met Paul Witteman maakte hij Alle Mensen Zijn Ongelijk. Daarin legde hij uit wat DNA precies is en welke gegevens erfelijkheidsonderzoek oplevert.

Hij zei dat zijn tv-carrière de wetenschap nooit in de weg heeft gezeten. “Zeker niet als je kijkt naar de omtrent dertig onderscheidingen die ik hier en in nog zo’n dertien of veertien landen heb gekregen. Ik ben gigantisch verwend”, zei hij in 1989 in Het Marathoninterview.

In 2011 maakte Galjaard voor Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een tentoonstelling onder de titel Schoonheid in de wetenschap.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×