Vrouwen van DIOK D1 in actie. (Foto: RC DIOK)

Nieuw vlaggenschip voor Leidse rugbyclub: DIOK D1

De vrouwen van RC DIOK zouden hun mannelijke clubgenoten wel eens uit de schijnwerpers kunnen verdringen. Als kersverse deelnemers aan de Ereklasse houden Lisa Boot en haar teamgenoten zich goed staande. “Ons doel is om de finale te halen”, zegt aanvoerster Lisa Boot, “en wie weet, kunnen we dan ook kampioen worden.”

De eerste wedstrijd tegen AAC werd nipt verloren door DIOK D1, maar afgelopen zondag versloeg het team tegenstander BlueWaves/TheBassets met duidelijke cijfers. Het werd 20-36 in Sassenheim. Het verschil tussen beide wedstrijden zit hem in het betere samenspel denkt Boot. “We speelden tegen een geclusterd team, dat bestaat uit de twee finalisten van vorig jaar. Zij hadden beide te weinig speelsters, maar vormen samen wel een heel sterk team. De eerste try was voor hen, maar wij kwamen heel goed terug.”

Kijk en luister hieronder het interview terug van Sport071-presentator Gerry van Bakel met Lisa Boot, aanvoerster van DIOK D1:

Het is nog wat wennen voor de vrouwen van DIOK in de hoogste klasse vertelt Boot. “We spelen niet zoveel wedstrijden omdat er een team is weggevallen en twee andere teams zijn geclusterd. We hopen wel meer trainingswedstrijden in te gaan plannen, want dat hebben we wel nodig. Een groot verschil met de eerste klasse is ook het niveau van de scheidsrechters. Dingen die vorig jaar nog wel door de vingers werden gezien, worden nu afgefloten.”

Crisis
Met de resultaten tot nu toe is Boot erg tevreden, al ging de eerste wedstrijd verloren. “Het was onze eerste wedstrijd van het seizoen en in een nieuwe klasse. We gaan nog groeien, verwacht ik. Het doel is het halen van de finale. Dat zou erg mooi zijn.” Op de vraag of de bestuurscrisis van deze zomer nog van invloed is geweest op hun seizoensstart, zegt Boot duidelijk nee. “Het was natuurlijk niet positief. Maar wij hebben als team wat extra geld gekregen omdat we promoveerden naar de Ereklasse en we hebben onwijs goede coaches. De club heeft nu een nieuwe voorzitter en daar gaan we mee vooruit kijken.”

Wat Boot nog wel kan gebruiken zijn nieuwe speelsters. “We staan met vijftien op het veld, dus je hebt wel veel mensen nodig. We hebben plaats voor allerlei verschillende speelsters. In het rugby valt iedereen aan en verdedigt iedereen mee, maar je hebt wel forwards en backs. Die laatsten zijn degene die het hardst kunnen lopen. Het is in het veld wel een ruwe sport, maar met respect. Je moet een tackle durven maken en ook kunnen incasseren.”

Knieën
Boot begon op haar vijfde al met rugby. “Mijn broer en mijn vader speelden rugby, dus dat wilde ik ook. Ik kwam steeds met bloedende knieën thuis, maar ik ben er nooit meer mee gestopt. Mijn moeder had wel liever gehad dat ik op ballet ging. Maar inmiddels zijn we wel voorbij de tijd dat rugby werd gezien als een sport die niks voor meisjes is. Kom het gewoon eens uitproberen.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×