(Foto's: Marja van Tilburg)

ZZ Leiden wint thuis van Aris Leeuwarden: 87-70

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdagavond Aris Leeuwarden verslagen. Het was wel een wedstrijd waarin de Leidse eredivisie basketbalploeg twee gezichten toonde. Een sterke eerste helft, waarbij ZZ ruim leidde met 47-25, werd gevolgd door een rommelige tweede helft, waarin Aris nog even terugkwam. Uiteindelijk werd het toch 87-70 voor de Leidse formatie.

Aris Leeuwarden baarde eerder dit seizoen al opzien door in Groningen van Donar te winnen. Met vier zeges uit zes wedstrijden doen de Friezen het ronduit goed. Keevan Veinot en Kaleb Warner waren de makkelijk scorende spelers bij de ploeg van coach Vincent van Sliedregt. Zorg en Zekerheid Leiden had zich daar prima op ingesteld. Veinot ging rusten met 3 punten, Warner kwam voor de pauze helemaal niet tot scoren. Aanvallend ging Deion Hammond de Leidse ploeg voor door 9 van de eerste 14 punten te maken.

De waarschuwing van coach Doug Spradley dat een team dat veel driepunters schiet er in de tweede helft wel meer zou gaan maken, was blijkbaar niet goed doorgedrongen. In de eerste vijf minuten van de tweede helft was er nog niets aan de hand. De Leidse ploeg wist een buffer van 20 punten mede door een derde driepunter van Van den Elzen in stand te houden. Bij de Friezen lieten Kristinn Pálsson en Tom Kubank zich van ver gelden. Driepunters van Bob Berghuis en Warner verkleinden de marge na drie kwarten tot 14 punten: 61-47.

Aris Leeuwarden kwam aan het begin van het vierde kwart via een and-1 van Reinder Brandsma terug tot 61-50. Wesley Alcegaire en Lucas Kruithof kwamen door met belangrijke scores, maar in de derde minuut was het gaatje nog maar slechts 8 punten: 65-57. Lang mocht Aris Leeuwarden niet hopen op een stuntje, want Alcegaire en Thomas Rutherford gaven de thuisploeg voldoende lucht: 71-57. Maarten Bouwknecht deed met twee driepunters nog een duit in het zakje, waarna de Leidse ploeg een toch nog ruime 87-70 boekte.