Het tijdelijk teruggehangen schilderij van Rein Dool in het Academiegebouw. (Foto: Universiteit Leiden).

Universiteit Leiden hangt omstreden schilderij terug

De Universiteit Leiden hangt het schilderij van Rein Dool weer terug. Dat zegt voorzitter Annetje Ottow van het College van Bestuur op de site van de universiteit. Een commissie moet uit gaan zoeken wat er nu moet gebeuren “om het werk beter tot zijn recht te laten komen.”

Op het schilderij staan zes, soms rokende mannen afgebeeld. Het zijn oud-bestuurders van de universiteit. Het doek werd tijdens een vergadering van de muur gehaald, omgedraaid en op de grond gezet. Deze actie leidde tot veel commotie en vragen. “We zien de actie als een startpunt voor een inhoudelijke discussie, maar we maken nu even pas op de plaats”, zegt Ottow. “We zullen het werk tijdelijk weer terug hangen.”

Universiteit Leiden denkt erover om de universiteitshistoricus te vragen voor de commissie. Daarnaast wordt ook gekeken naar kunsthistorici, studenten van de kunstopleiding ACPA en de historische (kunst)commissie. “Maar in de discussie waarop we straks als college ons besluit op baseren, betrekken we vanzelfsprekend ook de historische waarde van het schilderij. Uitgangspunten zijn ook respect voor oud-bestuurders die zijn afgebeeld en voor de kunstenaar die het werk maakte.”

Volgens Ottow geeft het schilderij een uniek, historisch tijdsbeeld weer. “Het is een indrukwekkend kunstwerk en we zijn trots op de bestuurders van toen die erop staan afgebeeld.” Maar de universiteit wil niet blind zijn voor vragen en opmerkingen die het krijgt door het werk. “Niet iedereen voelt zich door dit beeldbepalende werk gerepresenteerd. Zoals het nu hangt ontbreekt de context ook.”

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×