De speciaal ontworpen kroonluchter bestaat uit vierhonderd ledlampjes. (Foto: Chris de Waard).

Kapitale kroonluchter in Leidse raadzaal in gebruik genomen

Bij de renovatie van de monumentale raadzaal in het Leidse stadhuis is een bijzondere kroonluchter opgenomen in het ontwerp. Het ontwerp van de lichtbron die uit vierhonderd ledlampjes bestaat, is gemaakt door de architect in samenwerking met een lichtadviseur.

“Het doel van de kroonluchter is om extra licht in de raadzaal te brengen om multifunctioneel gebruik van de zaal mogelijk te maken”, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. “Ook is het extra licht nodig om goede beeldopnames van raads- en commissievergaderingen te kunnen maken.”

In de kroonluchter zijn vierhonderd ledlampjes verwerkt. Die zijn allemaal apart aan te sturen. De lampjes zijn gekoppeld aan een lichtregelsysteem dat deze week speciaal is geprogrammeerd. Nu dat is gebeurd, kon de kroonluchter donderdagavond in gebruik genomen worden.

75.000 euro
Het opnemen van een kroonluchter in het ontwerp van de Raadzaal gebeurde op basis van historisch onderzoek. Ook werd overleg gepleegd met de Welstands- en Monumentencommissie Leiden. “Dit is een toevoeging aan de raadzaal en verwijst naar eerdere kronen die in de zaal aanwezig zijn geweest”, aldus de gemeente Leiden die 75.000 euro neertelde voor het duurzame armatuur.

 

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×