Piet Vervoort en Philip van der Post van de ijsclub hebben er vertrouwen in dat er morgen geschaatst kan worden. (Foto: Erik Kooyman)

Schaatsbaan Warmond vannacht aan de slag voor ijspret morgen

De skeelerbaan van de Warmondse ijsclub heeft maandag nog gewoon de kleur van asfalt, maar over twintig uur moet er drie centimeter ijs op liggen. Piet Vervoort en Philip van der Post van de ijsclub hebben er vertrouwen in dat er morgen geschaatst kan worden op de Skeelerbaan van de vereniging. Vanaf zes uur vanavond worden er ongeveer 40 rondjes gereden met de sproeimachine achter de vrachtwagen. Elke rondje een millimeter water en bij een verwachte temperatuur van zes graden onder nul, komt er elk rondje dan een millimeter ijs bij. Om dinsdagmorgen te kunnen schaatsen moet de vereniging in ploegendienst gaan werken. Shift van drie uur sproeien en dan neemt de volgende ploeg het over.

Het kriebelt bij de mannen van de ijsclub. De schaatsen liggen al klaar en die hoeven niet uit het vet gehaald te worden, want zij schaatsen elke week op de kunstijsbaan. Toch is natuurijs het allermooiste. De Skeelerbaan is nog maar drie jaar oud en een succes. Het is mooi om de jeugd te zien skeeleren, vertelt Piet Vervoort. “Als we alleen maar een ijsbaan zouden hebben, dan kunnen we alleen open als het echt vriest. Nu komt de jeugd hier het hele jaar schaatsbewegingen maken, dat is perfect voor de club.”


Piet Vervoort en Philip van der Post over de landijsbaan.

De schaatsbaan van Warmond is niet voor iedereen toegankelijk morgen. Je moet lid zijn van de ijsclub of een natuurijskaart hebben van de club. Deze mensen gaan voor, zegt Philip van der Post. Dat zijn de mensen, die de vereniging draaiende houden. Zij hebben het eerste recht om het ijs op te gaan, morgenochtend om negen uur.

Ook de skeelerbaan van Leiderdorp wordt ondergespoten vannacht. Zij hebben geen sproeimachine en hopen ook op drie centimeter ijs. Zij zuigen het water, dat onder het ijs achterblijft, morgenochtend weg. Het gevormde ijs komt dan op het asfalt te liggen. Hier in Leiderdorp is iedereen welkom, als er morgen ijs ligt. Een voorbijganger bij de baan in Leiderdorp gelooft er nog niet in. “De wind is verkeerd, zuid, zuidoost daar kan je niet mee schaatsen. De wind moet eerst twee weken noordoost zijn.”

Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×