Gebruik van lachgas zorgt nogal eens voor overlast. Bijvoorbeeld door het achterlaten van rommel. (Foto: Chris de Waard).

Gebruik lachgas en softdrugs in Oegstgeest aan banden

Lachgas en softdrugs mogen in Oegstgeest nu nog overal binnen de gemeentegrenzen gebruikt worden, maar dat gaat veranderen. Donderdagavond besloot de gemeenteraad om gebieden aan te wijzen waar het gebruik voortaan taboe is. Bijvoorbeeld rond scholen.

De gemeenteraad van Oegstgeest behandelde donderdag twee voorstellen om de algemene plaatselijke verordening (APV) aan te passen. De ene, ingediend door Progressief Oegstgeest,  werd door de hele raad gesteund en gaat over het instellen van een lachgasverbod in bepaalde nog aan te wijzen gebieden. Zo’n verbod komt er in de loop van dit jaar landelijk, maar in Oegstgeest mag lachgas dus binnenkort al niet meer worden gebruikt in gebieden rond bijvoorbeeld scholen.

Een tweede voorstel was verstrekkender. CDA en Hart voor Oegstgeest (HvO) willen dat het gebruik van softdrugs in de openbare ruimte overal in het dorp verboden moet worden. Net zoals in de meeste andere gemeenten rond Oegstgeest. Dat ging VVD, D66, PrO en de Lijst Spaargaren te ver, waardoor dat voorstel sneuvelde. Wel wordt ook het gebruik van softdrugs voortaan aan banden gelegd door gebieden aan te wijzen waar het niet meer mag.

HvO-raadslid Sef Baaijens is teleurgesteld dat het gebruiken van softdrugs op veel plekken blijft toegestaan.

Complex
Omdat het voorstel van het CDA en HvO inzake het verbieden van softdrugsgebruik in de openbare ruimte het niet haalde, stemden die twee partijen tegen de wijziging van de APV. “We gaan niet meewerken aan deze complexe uitvoering om liberaal drugsbeleid op lokale schaal mogelijk te maken”, verwoordde CDA-raadslid Tobias van der Hoeven het gevoel dat bij zijn partij leefde. Ook Baaijens vindt dat de handhaving op deze manier veel te ingewikkeld wordt.

Burgemeester Jaensch had liever een verbod op het gebruik van softdrugs gezien, maar gaat nu aan de slag met gebiedsverboden.

Eveluatie
Eind vorig jaar stuurde burgemeester Emiel Jaensch een evaluatie van het lokale drugsbeleid naar de raad. Daarbij stelde hij voor om het gebruik van softdrugs overal in de openbare ruimte te verbieden. Dat wil de raad niet, bleek in december al. “Softdrugsgebruik behoort tot de individuele vrijheden van mensen”, herhaalde D66-raadslid Arne Jan Vos donderdag nog maar eens het standpunt van een raadsmeerderheid.

Scholen
Hoewel er dus geen verbod komt op het gebruik van softdrugs in het dorp, besloot de raad nu dus wel tot het aanwijzen van gebieden waar dat onwenselijk is. Die gebieden gaat Jaensch nu dus aanwijzen. Het gaat vooral om plekken waar veel jongeren komen, zoals scholen. De gebieden waar een gebruiksverbod wordt ingesteld, gaan gelden voor alcohol, lachgas en softdrugs.

Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×