Colet Assmann en Karlijn van Wijk kwamen langs bij Cultuur071 om te vertellen over de eerste editie van dit evenement.

Verhalen voor jong en oud: eerste editie van het Voorleesfestival in BplusC

In het kader van de jaarlijkse Nationale Voorleesdagen is bibliotheek BplusC zondag 29 januari het decor voor een heus Voorleesfestival. Vanaf 13.00 uur zijn alle kinderen van nul tot zes jaar samen met hun ouders of verzorgers uitgenodigd.

“We doen ieder jaar wel iets rondom de Nationale Voorleesdagen. Dit heeft de afgelopen jaren verschillende vormen aangenomen. Na de coronajaren zijn we met een nieuw team aan de slag gegaan om er een groot spektakel van te maken. Daarom hebben we besloten om een festival te organiseren”, zegt Assmann, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij BplusC. Ze is van mening dat het blijven organiseren van zulke evenementen belangrijk is. “Uit onderzoek is gebleken dat ouders graag meer willen voorlezen, maar dat zij hier soms moeite mee hebben en graag meer tips willen. De Nationale Voorleesdagen zijn er dus om ouders te helpen bij het voorlezen en kinderen ervan bewust te maken hoe leuk het is om voorgelezen te worden.”

Volgens van Wijk, overkoepelend projectleider van het festival, kun je niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. “Het is belangrijk dat een kind jouw gezichtsuitdrukking tijdens het voorlezen kan zien. Daarnaast is herhaling ook van belang, zodat een kind een verhaal kan herkennen en weet wanneer een verhaal begint en eindigt.” Van Wijk stelt dat het ook geen kwaad kan om een boek te voor te lezen dat eigenlijk een niveau te hoog is. “Juist door het uitbreiden van de woordenschat, vergroot je de belevingswereld van een kind.”

Maximiliaan Modderman
Voor deze editie van de Nationale Voorleesdagen is ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ uitgeroepen tot het prentenboek van het jaar. Elk jaar stelt de organisatie een prentenboek top tien op. Welke prentenboeken er nog meer op staan, kun je vinden via deze link. Alle prentenboeken op de lijst zijn door de organisatie als voorleestip voorgesteld. Daarnaast blijven alle prentenboeken in BplusC tijdens het Voorleesfestival beschikbaar, zodat ouders of verzorgers ook zelf een moment kunnen uitkiezen om voor te lezen.

De voorleesmomenten tijdens het festival zijn georganiseerd voor de hele doelgroep. Zo wordt het prentenboek van het jaar ook aan volwassenen én in het Turks voorgelezen. Assmann en van Wijk hopen op die manier ook andere voorlezers te prikkelen en een zo groot mogelijke doelgroep te bedienen tijdens het festival.

Het Voorleesfestival vindt plaats op zondag 29 januari van 13.00 tot 17.00 uur en is gratis te bezoeken.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×