'After a bath' van Kitagawa Utamaro. (Foto: Sieboldhuis).

Verborgen betekenissen in Japanse prentkunst

Met 123 topstukken van kunstenaars uit de hoogtijdagen van de Japanse prentkunst (1765-1865) geeft ‘Verborgen betekenissen’ in Japanmuseum SieboldHuis een groot overzicht van de klassieke prentkunstthema’s: helden, schoonheden, acteurs en erotiek.

De prenten vormen gelaagde raadsels en bevatten veel verwijzingen naar verhalen over de Japanse geschiedenis, literatuur, mythologie, mode, folklore of roddels uit het dagelijks leven. Sommige werken bevatten sluikreclame of omzeilen de censuurwetten. Voor deze tentoonstelling is elke prent tot in het kleinste detail onderzocht en beschreven. Er is gekeken naar de versieringen, rekwisieten, motieven, cartouches en achtergronden, want die onthullen de opeenstapeling van verhalen in de werken.

Tijdens de uitzending van het Sleutelstad-programma Cultuur071 onthult Kris Schiermeier, directeur van Japanmuseum SieboldHuis, de verborgen betekenissen van een tweetal prenten, ‘Girl performing the o-hyakudo ritual’ van Suzuki Harunobu en de prent ‘After a bath’ van Kitagawa Utamaro.

Kris Schiermeier van Japanmuseum Sieboldhuis bij Cultuur071.

“Maar kom vooral naar het museum, want het is ontzettend leuk om te proberen de raadsels in de vele prenten op te lossen”, zegt Schiermeier. “Mocht je niet zo van raadseltjes houden, kom dan gewoon genieten van de schitterende kunstwerken, met een kleurenpracht die van de prenten afspat. Naast de tentoonstelling en de publicatie bieden we ook een veelzijdig activiteitenprogramma voor een verdere verdieping op de expositie. Die randprogrammering is zeer de moeite waard en varieert van lezingen over de mode uit die tijd, tot hoe censuur op kunst werd toegepast. En er zijn kinder-workshops voor het maken van maskers en het versieren van poppen”.

Bij de tentoonstelling behoort de Engelstalige publicatie ‘The Riddles of Ukiyo-e. Women and Men in Japanese prints, 1765-1865’. De tentoonstelling en publicatie zijn het resultaat van een project van studenten van onder meer de Universiteit Leiden en is geprogrammeerd in het kader van European City of Science Leiden. ‘Verborgen betekenissen‘ is te zien tot en met 23 april.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×