Studium Generale te gast bij Cultuur071.

Studium Generale maakt wetenschap toegankelijk met online activiteiten

Universiteit Leiden organiseert al jaren voor iedereen toegankelijke lezingen en andere activiteiten onder de noemer ‘Studium Generale‘. Bijna wekelijks zijn er lezingen, films en theatervoorstellingen rond thema’s die voor iedereen interessant kunnen zijn. Veel lezingen worden ook de komende tijd ook online toegankelijk gemaakt. Op de avonden zelf via livestreams en achteraf als video’s om terug te kijken.

Naast de wekelijkse avonden gaat ook de online podcast serie ‘Radio Horzelnest’ nog steeds in volle vaart door. Van deze interviews met wetenschappers over nieuwe ontwikkelingen, verschijnt deze maand aflevering 46.

Voor iedereen toegankelijk
Medeorganisator Norbert Peeters wil echt de wetenschap toegankelijk maken voor iedereen. “De universiteit is niet zo griezelig. We hebben heel veel mensen die heel goed kunnen vertellen.” En dat doen ze over heel verschillende onderwerpen de komende maanden. Op het programma staan ‘Vier eeuwen Nederlandse Muziek‘, de politieke, sociale en culturele ontwikkelingen in Afrika, maar ook ‘Expeditie Deeltjesfysica‘ voor de echte Bèta.

“Alleen niet iedereen wil een uur in een collegezaal zitten”, vertelt organisator Rafaëlle Kwakkel bij Cultuur071. “Daarom hebben we naast lezingen ook theatervoorstellingen, muziektheater, en films en debatten.” In het nieuwe programma zit bijvoorbeeld een theaterconcert over de geniale wetenschapper Wim Klein, en de voorstelling ‘De tranen van Ang’ over van wie Erfgoed eigenlijk is, zeker als het is meegenomen uit andere landen.

Vijf lezingen over schilderij uit de Lakenhal
Recent is er veel onderzoek gedaan naar een van de voorbeelden van Rembrandt: de Leidse Schilder David Bailly. Wat er ontdekt is door de onderzoekers van De Lakenhal en verschillende Universiteiten wordt in vijf avonden gepresenteerd.

“En je kunt altijd naar elke lezing afzonderlijk” zegt Kwakkel. Het maakt niet uit of je een eerdere lezing uit een reeks gemist hebt. “Het is elke keer een interessant en afgerond verhaal.”

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×