Jonne Moleman is blij weer terug te zijn in de zwemsport en hoopt ook internationaal een comeback te kunnen maken. (Foto: Gerry van Bakel).

Parazwemster Jonne Moleman duikt weer met plezier het water in

Meedoen aan de Paralympische Spelen in Tokio was haar grote droom. Jonne Moleman zette jarenlang alles opzij om die droom waar te maken. De blik gericht op winnen, op gouden medailles. Toen uiteindelijk haar classificatie niet definitief werd gemaakt, viel ze in een diep zwart gat. “Ik ben vijf maanden lang niet in het zwembad geweest,” zegt Moleman.

Terugkijken op die bizarre zomer van 2021 doet nog altijd pijn bij de 22-jarige parazwemster uit Alphen aan den Rijn. “Ik had mijn kleding voor de Paralympische Spelen al opgehaald in Papendal”, vertelt Moleman in de studio van Sleutelstad. “Ik was al een keer gekeurd voor de classificatie bij een wedstrijd in Sheffield. Dat moest alleen nog een keer elders gebeuren om die classificatie definitief te maken.” En toen ging het mis.

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met parazwemster Jonne Moleman over haar teleurstelling in de aanloop naar Tokio2020.

Parasporters worden in competities ingedeeld in categorieën op basis van de mate van beperking die ze ondervinden. S1 tot en met S10 zijn de classificaties voor lichamelijke beperkingen. Moleman was eerst S7, maar omdat haar aandoening progressief en ze steeds meer functionaliteit verliest, veranderde die classificatie in Sheffield naar S4.  “Omdat er zoveel verschil was met een eerder classificatie moest ik me in Kroatie opnieuw laten keuren”, zegt Moleman, “eigenlijk vlak voordat ik naar Tokio zou afreizen.”

Bezwaar
De keuringsartsen in Kroatië kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat ze geen classificatie op Moleman konden plakken. “Omdat het zo kort voor Tokio was, kon ik eigenlijk niet meer met succes bezwaar maken. Ik wilde ook geen advocaat inschakelen. Ik wilde gewoon zwemmen.”

Maar dat kwam er niet van en terwijl andere atleten in Tokio streden om de medailles zat Moleman thuis op de bank. Maar niet om alle wedstrijden te kijken. “Eigenlijk wilde ik er helemaal niets meer over horen. Maar mijn social media-accounts stonden vol met olympisch nieuws, dus ik ontkwam er eigenlijk niet aan.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met parazwemster Jonne Moleman over haar terugkeer in de zwemsport.

Na het debacle met de keuringen en het missen van de Paralympische Spelen brak er voor Moleman een donkere periode aan. “Ik dacht soms, waar kom ik mijn bed nog voor uit? Maar ik begon ook het zwemmen zelf steeds meer te missen. En toen ik geopereerd werd en een stoma kreeg, lag ik te kijken naar het afscheid van Ireen Wüst en Sven Kramer en toen besefte ik dat sport echt heel mooi is.”

Thuiskomen
Voor Moleman een reden om terug naar het zwembad te gaan. Dit keer in haar woonplaats Alphen aan den Rijn bij zwemvereniging AZC. “Daar ben ik ook ooit begonnen. Dus het is eigenlijk gewoon thuiskomen.” Inmiddels is Moleman weer bezig met een nieuwe ronde in de classificatie-molen. “Ik mag wel meedoen aan kleine wedstrijden van de zwembond, maar nog niet aan het NK en internationale wedstrijden. Dat zou ik wel weer willen.”

Of alles op tijd rond kan zijn voor de komende Paralympische Spelen in Parijs betwijfelt Moleman. “Dat is al over een jaar. Dat wordt krap en ik heb geen invloed op het proces. Maar over drie jaar is het EK. Dat zou ik ook mooi vinden. Ik heb toch het gevoel dat er nog ergens een gouden plak op me ligt te wachten.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×