Veneziaanse muziek aan het Rapenburg

In het Rijksmuseum van Oudheden aan het Rapenburg klinkt op zaterdag 11 februari een avond lang muziek die rond de San Marco in Venezië ontstond in de 16e eeuw. Onder de titel ‘Venezia, La Serenissima’ brengt Key2singing uit Leiden wereldse madrigalen en religieuze meer-korige muziek uit Venezië, met een speciaal voor dit project samengestelde combinatie van zangers en musici.

Venezië was in de 16e eeuw niet alleen een stadsstaat met veel macht in het gebied van de Middellandse Zee, het was ook een plek van muzikale vernieuwing. Artistiek leider Margot Kalse vertelt in Cultuur071 dat “de enorme ruimte in de San Marco de componisten inspireerde tot het schrijven van meer-korige muziek.” Het koor is dan opgesplitst in meerdere koorgroepen en die staan verspreid door de ruimte. In de muziek reageren die op elkaar. Op het programma staat zelfs een stuk voor 3 koren en musici. Dan komt de muziek van alle kanten. Kalse koos bewust het RMO voor dit concert: “De sfeer van de Taffeh zaal is heel bijzonder, en hij is heel groot, zodat we de koren verspreid kunnen neerzetten voor het publiek.”

Het concert brengt ook ‘wereldlijke’ muziek uit Venezië, zoals een lied over vrouwen op de markt. Die zogenaamde ‘Madrigalen’ hoorde je niet in de kerk, maar werden geschreven door dezelfde componisten. Het programma neemt de luisteraars zo mee langs de bekendste componisten van de Veneziaanse school: van de stichter Adriaen Willaert, tot Giovanni Gabrieli. Volgens zanger André Bruggeling, is het niet alleen heerlijk om naar te luisteren maar ook om te zingen: “Het ritme en het gevoel in de muziek werkt als een mantra.”

Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×