V&D-pand beste plek voor BplusC, maar huidige locatie kan ook

De panden rond de Catharinasteeg zijn definitief afgevallen in de zoektocht naar een nieuwe locatie voor BplusC. De huidige locatie aan de Nieuwstraat 4 is volgens een quick scan die cultuurwethouder Yvonne van Delft heeft laten uitvoeren een goede optie voor een opgewaardeerde bibliotheek, maar het voormalige warenhuispand aan de Aalmarkt komt als voorkeurslocatie uit het onderzoek.

Voor beide opties is overigens onvoldoende budget en dus neemt het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 21 februari een voorgenomen besluit over de toekomst van de bibliotheek in het centrum. Aansluitend kan de raad zich over het voorstel buigen, maar pas later dit voorjaar kan dan een volgende stap worden gezet. Bij de behandeling van de gemeentelijke Kaderbrief, dat het de financiële doorrekening voor de komende jaren, vraagt het college de raad om extra geld voor BplusC.

Afhankelijk van de uitkomst van die discussie, waarbij de financiën gemeentebreed worden afgewogen, wordt duidelijk of de voorkeursoptie ook echt haalbaar is. Dat is wel de aanbeveling van de onderzoekers. Die besluiten hun rapportage met de opmerking dat het Aalmarktpand het meeste perspectief op een Third Place biedt. “We doen een sterke aanbeveling om nader te onderzoeken in welke mate met partners het gehele pand in gebruik genomen kan worden om een sociale culturele hotspot te worden in het hart van Leiden.”

Wethouder Yvonne van Delft (cultuur) over de toekomst van de bibliotheek, waar waarschijnlijk ook een nieuwe locatie bijhoort.

Catharinasteeg
De zoektocht naar een nieuwe plek voor de bibliotheek loopt al jaren. “Zo was de plek waar nu mboRijnland zit aan de Breestraat jaren geleden ook al eens in beeld”, hield wethouder van Delft de raadscommissieleden een spiegel voor. “Het heeft allemaal veel te lang geduurd.” Van de drie onderzochte locaties valt de Catharinasteeg met onder andere het oude LVC-pand nu af. Het is te klein en de combinatie met de Stadsgehoorzaal zou de exploitatie van die zaal teveel onder druk zetten.

De raadscommissie vergaderde donderdag na de presentatie in het geheid verder over de uitkomsten van de onderzoeken. Er zijn er twee uitgevoerd. Eentje door bureau Fakton die onderzoek deed naar de kosten van de verhuizing en exploitatie op een nieuwe plek en eentje van Includi naar de beste locatie zonder de kosten mee te wegen.

Nieuws BplusC V(oor) & D(oor) Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×