(Archieffoto: Sleutelstad)

Leiden verleent alsnog vergunning voor verkamering

De gemeente Leiden verleent alsnog een vergunning aan de eigenaren van twee verkamerde panden. Hiermee volgt de gemeente de uitspraak van de rechtbank. Die bepaalde vorige maand dat Leiden de vergunning voor het verkameren van de panden ten onrechte had ingetrokken.

In reactie op vragen van politieke partij Studenten voor Leiden (SVL) laat de gemeente weten dat de uitspraken duidelijk maken dat bestaande legale situaties in beginsel moeten worden gerespecteerd en dat daar in het nieuwe beleid rekening mee moet worden gehouden.

Met het verkameringsbeleid wilde de gemeente eigenaren van panden dwingen om die niet meer op te splitsen in meerdere eenheden. Volgens de rechter zorgt de gemeente met dit beleid voor een onzekere positie van huurders als een vergunning voor een opgedeeld pand wordt ingetrokken. Vaak worden kamers in zo’n pand al jaren legaal verhuurd en worden de eigenaar en bewoners ineens geconfronteerd met veranderende regelgeving, zonder dat daarbij een overgangsperiode in acht wordt genomen.

De uitspraak van de rechtbank wordt gebruikt als richtlijn bij nieuwe aanvragen. Dit kan er volgens de gemeente toe leiden dat in sommige gevallen toch een vergunning moet worden verleend, hoewel er op dit moment eigenlijk geen nieuwe vergunningen meer worden afgegeven. “Voor bestaande gevallen, waarbij de verhuur van een verkamerde woning al jaren aan de orde is, ligt het in de rede om toch een omzettingsvergunning te verlenen”, vult de gemeente aan.

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×