Floris van der Voet, bestuurslid vrouwenteam BS Leiden, en Kim Schrama point guard BS Leiden VSE 1. (Foto: Gerry van Bakel)

Vrouwen BS Leiden willen naar de eredivisie

Basketbal in Leiden is meer dan het vlaggenschip ZZ Leiden dat in de mannencompetitie al jaren een vaste waarde is. Ook de vrouwen van BS Leiden hebben ambitie. Bestuurslid Floris van der Voet en speelster Kim Schrama zetten alles op alles om de overstap van de promotiedivisie naar de eredivisie mogelijk te maken.

Kim Schrama wilde al op basketbal toen ze pas vier jaar oud was. “Ik weet ook niet waar het vandaan kwam”, zegt Schrama. “Op mijn zevende mocht ik eindelijk lid worden en gaan trainen.” Dat deed ze eerst jarenlang in haar woonplaats Leiderdorp. “Maar ik wilde meer en toen ben ik overgestapt naar BS Leiden.” Drie jaar geleden vertrok ze zelfs voor twee jaar naar Texas. “Dat was een droom voor mij en die kans heb ik met twee handen aangepakt. Basketbal daar is wel wat anders. Het spelletje is wat anders, maar de hele cultuur eromheen is anders, de druk is hoger.”

Straat
Floris van der Voet was negen jaar toen hij met basketbal begon. Dat kwam door een verhuizing naar Detroit waar hij op straat leerde basketballen. “En toen bleek ik niet slecht te zijn. Voor een Europeaan dan, zeiden ze daar”, zegt Van der Voet. Terug in Nederland viel hij op. “Toen bleek ik hier best goed te zijn als speler, het niveauverschil was best groot.” Hij speelde bij diverse clubs. Maar kwam erachter dat hij coachen en trainen ook leuk vond.

Een paar jaar geleden kwam Van der Voet bij BS Leiden in het bestuur terecht en begon er wat te kriebelen. “Ik zag al die talenten bij de vrouwen rondlopen en ik dacht: daar kunnen we wat mee.” Voor Schrama is er niks mooier dan op het hoogste niveau mee te spelen. “Het is zeker niet saai in de promotiedivisie voor ons, het niveau ligt niet heel ver uit elkaar, maar het is toch een stapje hoger.”

Talenten
Van der Voet denkt dat het vrouwenteam in de slipstream van het mannenteam van ZZ Leiden de stap moet kunnen zetten. “Er zijn veel talenten bij de meisjes- en vrouwenteams. We werken ook samen met de organisatie achter het ZZ Leiden-team. Dat herenteam staat natuurlijk helemaal apart, maar vanuit de jongensteams van BS Leiden zien we ook talentvolle spelers doorstromen. En dat willen we ook voor de meisjes en vrouwen.”

Ondanks al het talent onder speelsters is het nog best lastig om de competitie wat breder op te zetten, vertelt Van der Voet. “Er zijn nu zo’n negen clubs actief in de eredivisie. De bond wil dat wel graag uitbreiden naar twaalf teams en dus is er een open inschrijving voor de eredivisie. Natuurlijk wie kampioen wordt in de promotiedivisie, mag ook door naar de eredivisie, maar die stap is niet voor alle verenigingen haalbaar.”

Sponsoren
Bij BS Leiden willen ze zich voor de lange termijn committeren aan een meer professioneel vrouwenteam. “We hebben een vijfjarenplan”, zegt Van der Voet. “We willen een businessclub opzetten en zijn hard op zoek naar sponsoren en mensen en bedrijven die het vrouwenteam willen ondersteunen. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij mij, via de website.” Van der Voet verwacht dat het team een paar jaar nodig heeft om zich te bewijzen en hoopt dat er daarna echt om de prijzen meegedaan kan worden. “Eerder mag natuurlijk ook.”

Spelmaker
Schrama speelt als point guard in het team van BS Leiden en is daarmee een van de spelmakers. “Ik zet de lijnen uit en bepaal het tempo. Ik scoor ook wel, maar ben vooral spelverdeler. In Texas heb ik gewerkt aan mijn verdedigende kwaliteiten. Het spel is ook wat fysieker daar en die ervaring heb ik meegenomen naar BS Leiden. Het zou mooi zijn als we volgend jaar met tien tot twaalf speelsters kunnen starten in de eredivisie. Het is altijd goed om een wat bredere bank te hebben.”

Zondag speelt VSE 1 van BS Leiden thuis tegen Almonte VSE1, om 16.30 uur in Sportzaal Houtkwartier aan de Vennemeerstrat 1, Leiden.

Op 1 mei wordt officieel bekend of de aanvraag van BS Leiden om met het vrouwenteam deel te gaan nemen aan de eredivisie wordt gehonoreerd.

Kijk en luister hieronder het hele interview terug van Sport071-presentator Gerry van Bakel met Floris van der Voet en Kim Schrama:

 

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×