Davy van den Dop in actie bij rolstoelrugby. (Foto: Luděk Šipla)

Davy van den Dop over rolstoelrugby: 'Het lijkt misschien het meest op botsautootjes'

Davy van den Dop speelt rolstoelrugby overal en nergens. Hij is een van de oprichters van de rolstoelrugbytak van DIOK: de Dragons, lid van het Nederlands team en speelt af en toe ook mee met een Franse club. Maar wat het voor sport is, vindt hij lastig uit te leggen. “Kom gewoon een keer meedoen.”

Eerder deze maand kreeg Davy van den Dop de prijs voor de beste parasporter van Leiden bij de Leidse sportprijzen. Uit handen van rolstoelbasketbalster Evelyn van Leeuwen. “Een goede erkenning en meteen een manier om rolstoelrugby wat meer op de kaart te zetten.” Van den Dop begon in 2018 met de sport. “Eerst zag ik het niet zo zitten. Ik dacht: ik ga niet in een rolstoel.” Maar eenmaal meegedaan, had hij de smaak te pakken.

Sport071-presentator Diego Ouwerkerk in gesprek met Davy van den Dop over rolstoelrugby.

De competitie is niet heel erg breed in Nederland. De Leidse QR DIOK Dragons heeft nog altijd niet genoeg leden om een team op de been te brengen dat mee kan doen aan de competitie. Van den Dop traint daarom ook op andere plekken in Nederland en wordt geregeld gevraagd om met buitenlandse teams mee te spelen. Zoals nu een club in Frankrijk. “Ze zijn de nummer 2 van Frankrijk, dus dat is echt wel een bekroning voor mijn harde werken. Ze vliegen me eens in de zoveel tijd in als ze daar wedstrijden hebben.”

EK
Daarnaast speelt Van den Dop ook in het Nederlands team. Begin mei doen ze mee aan het EK in het Verenigd Koninkrijk, Cardiff om precies te zijn. “Als we hoog genoeg eindigen, kunnen we ook deelname aan de Olympische Spelen afdwingen.” Maar dat wordt nog best een kluif, wat extra supporters zou zeker welkom zijn. “Er zijn zeker kaarten beschikbaar. Dus wil je ons komen aanmoedigen, dan zou ik zeggen pak de trein, vliegtuig of auto. Op 4 mei spelen we tegen Duitsland, dat is een extra beladen duel.’’ Ook omdat het een pittige tegenstander is.

Rolstoelrugby heeft de reputatie dat het een harde sport is. In het Engels heet het dan ook ‘Murderball’. De speciaal aangepaste rolstoelen zien er behoorlijk gehavend uit. “Het is lastig uit te leggen wat rolstoelrugby nu precies is, op het eerste gezicht lijken het net botsauto’s. Rolstoelrugby is mooi omdat het een sport is voor mensen die een beperking hebben aan alle vier hun ledematen.”

Uitproberen
Wie meer wil weten over de Leidse QR DIOK Dragons kan mailen naar manager.qrdragons@rcdiok.nl. Het team traint op woensdag in Het Gebouw aan het Arubapad. En er is altijd wel een rolstoel te regelen voor wie het eens wil uitproberen.

 

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×