Marieke Rijke van Vrouwennetwerk Leiden vertelt in Cultuur071 over Internationale Vrouwendag.

Zo viert Leiden dit jaar Internationale Vrouwendag

Ieder jaar staat 8 maart in het teken van de Internationale Vrouwendag. Een dag waarbij de solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen wordt gevierd. In het kader van deze feestdag organiseert Stichting Vrouwennetwerk Leiden op zondag 5 maart in de hal van het stadhuis verschillende lezingen en workshops, speciaal voor vrouwen.

Samen met zes andere vrouwen vormt Marieke Rijke het bestuur van Stichting Vrouwennetwerk Leiden en omstreken. Een stichting die onder andere een verbindende, versterkende en ondersteunde rol voor vrouwen op zich neemt. Gemeente Leiden heeft de viering van Internationale Vrouwendag in de handen van deze stichting gelegd. Het thema van de viering van dit jaar is ‘Durf te leren’.

“Via een brainstormsessie zijn wij bij het concept van leren uitgekomen, omdat iedereen leert. Elke dag, de hele dag door leer je onbewust van je ervaringen”, vertelt Rijke in het Sleutelstadprogramma Cultuur071. “Maar om iets nieuws te leren en daar bewust mee bezig te zijn, daarvoor heb je lef nodig. Hierbij kun je denken aan het leren van een nieuwe taal, verdedigingstechnieken of kennis maken met een andere cultuur. Dat moet je maar durven. Met elf verschillende workshops proberen wij met de stichting invulling te geven aan dit thema.”

Naast de workshops vinden er ook lezingen plaats over uiteenlopende onderwerpen, zoals het koloniale verleden van Nederland en de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de Nederlandse politiek. “Het is nog altijd zo dat er meer mannen dan vrouwen in de Tweede Kamer zitten. Dit zou eigenlijk vijftig-vijftig moeten zijn.” Rijke en haar bestuursleden vinden het belangrijk om meer bewustwording te creëren voor deze dag. “Ik ken ook veel vrouwen die niet eens weten dat deze dag bestaat. Deze dag draait natuurlijk om vrouwen en als bestuur hebben wij daarom besloten dat alleen vrouwen toegang hebben tot de viering. Daarnaast zijn er ook veel vrouwen die zich veiliger en prettiger voelen onder alleen vrouwen.”

Taboe
Internationale Vrouwendag kent een rijke geschiedenis. “In 1908 staakten er zo’n 15.000 vrouwelijke arbeiders uit de textielindustrie in New-York voor een gelijk loon, betere werkomstandigheden en minder seksuele intimidatie op de werkvloer. In Nederland vond de eerste viering van de vrouwendag vier jaar later plaats. Na de oorlog was het in de NAVO-landen een taboe om dit te vieren, omdat het als te socialistisch en communistisch werd beschouwd. Toen de feministische beweging in de jaren 60 op gang kwam, werd Internationale Vrouwendag ook in Nederland erkend als een echte feestdag.”

Kaartjes worden alleen aan de deur verkocht en kosten drie euro, waarna je toegang hebt tot de lezingen en workshops. De dag wordt feestelijk afgesloten met wereldmuziek.

 

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×