Een van de slachtoffers wordt gewond naar het ziekenhuis gebracht. (Foto: Omroep West)

Ingestorte brandtrap werd niet meer gebruikt als vluchtroute

De brandtrap die zaterdagavond laat in Leiden instortte, werd niet meer gebruikt als vluchtroute. De gemeente Leiden laat weten dat de vluchttrap vanuit brandveiligheid ‘niet meer nodig’ was en daarom niet apart werd gecontroleerd. In het complex is in ieder geval ‘één inpandige vluchtweg’ en dat is volgens de gemeente ‘voldoende’.

Bij een appartementencomplex aan de Hoge Rijndijk in Leiden ging het zaterdagavond mis toen twee mensen op de brandtrap om een sigaretje stonden te roken. Het duo viel meters naar beneden. Een van hen is samen met de brandtrap door een glazen uitbouw gevallen. Beide slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet duidelijk hoe zij er nu aan toe zijn.

Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog niet bekend. Volgens een gemeentewoordvoerder is het eerste ijzeren deel van de trap losgekomen van de gevel. “Dat kan allerlei oorzaken hebben”, zegt hij. Een bouwinspecteur is inmiddels op de plek van het ongeluk geweest, maar heeft nog geen oorzaak kunnen achterhalen.

Controle
Volgens de gemeente moeten dergelijke appartementencomplexen voldoen aan de nodige brandveiligheidsregels. Zo moet het mogelijk zijn om in het pand te kunnen vluchten. “Door bijvoorbeeld compartimentering.” Ook zijn goede rookmelders een vereiste en moet er binnen één vluchtweg zijn. “Dat is in dit pand het geval”, zegt de woordvoerder. “De vluchttrappen zijn dus vanuit brandveiligheid niet meer nodig en daarom is er voor de gemeente ook geen aanleiding om de vluchtweg apart te controleren.”

112 Sleutelstad Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×