Werk van Heidi Ochsner in Leids Wevershuis. (Foto: Heidi Ochsner)

Leids Wevershuis toont botanische prints op verviltte wol

In het Leids Wevershuis zijn tot en met 23 april schilderijen en objecten van wol te zien van Heidi Ochsner. Een rode draad in haar werk is haar fascinatie voor de vormen uit de natuur. De vormen die je onder de microscoop ziet, lijken soms op wat je ziet op ruimtefoto’s, vertelt ze bij cultuur071.

Dit soort vormen verwerkt ze in schilderijen van verviltte scheerwol die Ochsner met natuurlijke materialen kleurt. Soms gebruikt ze ook de natuur zoals je die ziet. Ze legt uit hoe ze botanische prints maakt, waardoor bladeren op stoffen kunnen worden gedrukt. Hiervan maakt ze naast kunst ook kleding.

Het Leids Wevershuis aan de Middelstegracht 143 toont de barre omstandigheden waarin wevers en arbeiders in de loop der eeuwen in Leiden hebben gewerkt en gewoond. Je stapt als het ware terug in de tijd. Alles is klein en karig, en op zolder zie je het licht door de dakpannen vertelt Margot de Ruiter, voorzitter van de stichting die het pand met twintig vrijwilligers gratis toegankelijk houdt. Tot begin deze eeuw is het huisje bewoond, terwijl er maar één kraantje in het hele huis aanwezig is. Op deze plek werd in de 16e eeuw Leids laken gemaakt. Het grote weefgetouw, waar nog regelmatig weefdemonstraties op zijn, herinnert aan deze geschiedenis.

De combinatie van historisch monument en wisselende tentoonstellingen houdt de presentatie gevarieerd. Het wevershuis is gratis te bezoeken op dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×