Vierdubbel feest bij korfbalvereniging Velocitas, niet alleen team 1, ook team 6 en E1 en G1, werden kampioen in de zaal. (Foto: Jop Rodenhuis)

Korfballers Velocitas 1 worden ongeslagen kampioen: de kers op de taart

Van kop af aan winnen is voor veel sporters de ultieme droom. Voor de korfballers van Velocitas 1 werd het in de zaal werkelijkheid. Geen enkele wedstrijd ging verloren. Ook niet de laatste toen het kampioenschap al binnen was. Uit in Rijswijk zegevierde Velocitas met 19-26.

Spelers Siem van Osnabrugge en Ivar van Driel zinspeelden er al wel op voorafgaand aan de slotwedstrijd. Het zou de kers op de taart moeten worden. Uiteindelijk werden het meerdere taarten want ook Velocitas 6, E1 en G1 (het team voor mensen met een beperking) werd kampioen. Dat resulteerde zaterdag 1 april in een mooi feest in de kantine op De Bloemerd in Leiderdorp.

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Ivar van Driel en Siem van Osnabrugge, spelers van Velocitas.

Siem van Osnabrugge en Ivar van Driel zijn zo’n beetje opgegroeid langs het korfbalveld. Hun vaders speelden al samen in een team bij de Leiderdorpse vereniging Velocitas. Nu een kwart eeuw later spelen ze er nog steeds. Het eerste seniorenteam heeft half maart de titel in de eerste klasse veilig gesteld en promoveert naar de Overgangsklasse.  Afgelopen zaterdag werd daar nog een zege aan toegevoegd. “We hadden aan het begin van het seizoen al wel een beetje door dat we kampioen konden worden”, zegt Van Osnabrugge, “dus die ambitie hebben we ook snel naar elkaar uitgesproken.”

Trainen
Ze zijn niet bang dat gebrek aan motivatie hen van de laatste zege gaat afhouden, maar gaven wel toe dat de wil om te trainen een beetje ontbreekt in de laatste weken dat de prijs al binnen is. “Maar we willen echt wel de winst pakken. En daarna wordt het zeker een feest. En wij zijn niet de enigen die kampioen zullen worden.”

Korfbal is een echte familiesport. Van Osnabrugge en Van Driel zijn niet de enigen die via een vader of moeder de sport binnenrolt. En iedereen leeft mee, dus er komt ook altijd flink wat publiek kijken. “We hebben een hechte vereniging. Veel mensen zijn betrokken als speler of vrijwilliger. Het is altijd wel lekker druk op de tribune.”

Het wordt dan misschien wel eens het suffe broertje van basketbal genoemd, maar dat vinden de spelers van Velocitas niet terecht. Het is gewoon een heel andere sport. “Het veld bestaat uit twee vakken, ieder team heeft acht spelers in het veld en het team bestaat uit mannen en vrouwen.” In het ene vak staan de aanvallers en in het andere vak de verdedigers, maar die wisselen steeds van rol. “Na elke twee punten die we scoren wisselen we van vak. En uiteindelijk gaat het erom dat je meer scoort dan je tegenstander.”

Veldseizoen
Tot zover de zaal, want korfbal kent ook een veldseizoen. “Dat seizoen gaat van start na de zomervakantie, wordt dan onderbroken voor het zaalseizoen en daarna gaan we weer verder op het veld.” Ook in die veldcompetitie staat Velocitas bovenaan. Als ze het kampioenschap winnen, promoveren ze zelfs naar de hoofdklasse. “Ja, dat is het leuke van korfbal, heel veel mogelijkheden om kampioen te worden en een feestje te bouwen.”

 

Leiderdorp Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×