(Foto: ZZ Leiden Basketball)

Fikse nederlaag voor ZZ Leiden in Oostende

Bij de uitwedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden die zaterdagavond in Oostende werd gespeeld, konden de Leidenaren nauwelijks een vuist maken. De Leidse ploeg, waar Jan Stalman en Martin Houwaard de honneurs waarnamen voor de zieke Doug Spradley, speelde slordig en zag een reeks van vier overwinningen op rij tegen Filou Oostende tot een einde komen. Via een ruststand van 35-25 werd het 81-56 voor de Belgische kampioen.

Vier minuten lang leek Zorg en Zekerheid Leiden aanspraak te maken op een nieuwe zege tegen Filou Oostende. Via de actieve David Collins en Luuk van Bree stond de Leidse ploeg met 6-10 voor. Oostende counterde echter met een 7-0 run en nam de leiding voorgoed over. Na het eerste kwart gaf het scorebord 17-14 aan, maar leek er nog wel van alles mogelijk. Dat bleek ook wel in het tweede kwart, want Zorg en Zekerheid Leiden leek aan te haken. Drie minuten voor rust was het verschil slechts twee punten: 26-24. Op dat moment vergat Zorg en Zekerheid Leiden als team te spelen. Filou Oostende was er als de kippen bij om een groter verschil op de borden te schieten: 35-25.

Na het derde kwart stonden de Belgen met 65-38 op een grote voorsprong. Die kon de ploeg uit Leiden niet meer wegwerken, hetgeen resulteerde in die 81-56 nederlaag waarmee de strijd in Oostende werd beslecht.

In de stand van de Nederlandse ploegen staan Heroes Den Bosch, dat in Mechelen onderuit ging, en Zorg en Zekerheid Leiden allebei op 25 punten. Donar, dat vier van zes duels in de Elite Gold heeft gewonnen, is dichterbij gekomen en staat nu op 24 punten. Het onderlinge resultaat tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar is in het voordeel van de Leidse formatie. Tegen Heroes Den Bosch is dat negatief.