(Bron: Mayflower Bookshop)

Travestie staat centraal op Shakespeare-festival in Leiden

Travestie in het toneel van de beroemde Engelse toneelschrijver William Shakespeare komt aan bod op het Shakespeare-festival in Leiden op zondag 23 april. “In zijn tijd was het gewoonte dat vrouwenrollen werden vertolkt door mannen, een merkwaardige vorm van drag”, zegt dr Wim Tigges, kenner van de Engelstalige literatuur en gastmedewerker van de Universiteit Leiden. “Eigenaardig is dat de vrouwelijke personages zich binnen het verhaal van een aantal toneelstukken van Shakespeare dan ook weer vermommen als mannen.”

Tigges opent het festival, dat georganiseerd wordt door de Engelstalige Mayflower Bookshop in de Breestraat. De Leidse dichter Leo van Zanen heeft het over de sonnetten van Shakespeare. Hij leidt vervolgens een wandeling naar het muurgedicht “Sonnet XXX’ op de hoek van het Rapenburg en de Houtstraat. Als eerbetoon aan Shakespeare wordt daar een krans opgehangen en het gedicht in het Engels en het Nederlands voorgedragen.

Vlees
Dr Tony Foster, docent bij de Universiteit Leiden, gaat in op de juridische aspecten van een afbetaling in de vorm van een pond mensenvlees die voorkomt in ‘De Koopman van Venetië’. The Mayflower Theatre Company speelt scenes uit ‘De vrolijke vrouwtjes van Windsor’ en uit ‘De tragedie van Macbeth’.

William Shakespeare leefde van 1564 tot 1616. Het is dit jaar 400 jaar geleden dat de eerste uitgave het licht zag van de verzamelde toneelstukken van Shakespeare, de zogenoemde ‘First Folio’. Dit vormt de aanleiding voor het Shakespeare-festival.

Cultuur Leiden Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×