Presentatoren Bart Jan Westerduin en Paco Busteros León nemen je elke maand mee in de wereld van Amerikaanse sporten met een Leidse twist. (Foto: Gerry van Bakel)

Pilgrim Nation: Europese primeur, verrassingen in basketbal en een record op het ijs

Pilgrim Nation had een Europese primeur. Erin Matson, de nieuwe hoofdcoach van het University of North Carolina Field Hockey Program, werd voor het eerst door Europese media (inderdaad Sleutelstad) geïnterviewd. Een buitenkans voor het programma over Amerikaanse sporten met een Leidse twist.

Eerst keken presentatoren Bart Jan Westerduin en Paco Busteros León terug op March Madness, het toernooi waar de beste universiteitsteams basketbal met elkaar de strijd aanbinden. Begin april werden de finales gespeeld. Het was het toernooi van de verrassingen, want alle top-seeds werden al in de eerste rondes uitgeschakeld en zo waren er dus meerdere ‘cinderellas’ in het toernooi.

Presentatoren Bart Jan Westerduin en Paco Busteros León vertellen wat er allemaal langskomt in de uitzending Pilgrim Nation.

Bij de mannen stonden in de halve finales drie teams die nooit eerder zo ver in het toernooi waren gekomen. Miami, San Diego State en Florida Atlantic. Het vierde team was Uconn (University of Connecticut), viervoudig kampioen en torenhoge favoriet. Die favorietenrol maakte Uconn helemaal waar en het sprookje van San Diego State duurde net één wedstrijd te lang. Het leverde de vijfde titel op voor Uconn, dat nog nooit een finale in het NCAA-toernooi verloor.

Bij de vrouwen was de finale een waar spektakelstuk. De finalisten LSU en Iowa waren al een verrassing en de speelsters Angel Reese en Caitlin Clark hadden de schijnwerpers op zich gericht. Clark scoorde dertig punten in de finale, maar het was niet genoeg. Bij LSU stond Jasmine Carson op, die in de eerste helft perfect speelde. Vijf driepunters (waaronder de buzzerbeater bij de rust), twee rake schoten en twee vrije worpen, alles raak.

Iowa kwam dit niet meer te boven en LSU werd gekroond tot nieuwe kampioen. De finale brak vele records waaronder die van de kijkcijfers en gescoorde punten. Clark en Reese blijven nog een jaar bij het collegebasketbal, dus een mooi collegeseizoen staat ons te wachten.

Presentatoren Bart Jan Westerduin en Paco Busteros León blikken terug op March Madness, finaletoernooi collegebasketbal.

Daarna werd de aandacht verlegd naar de play-offs van de NBA. Opvallend afwezig in de play-offs zijn de Dallas Mavericks die hun laatste wedstrijd alle starters aan de kant hielden met als gevolg dat ze de play-offs niet hebben gehaald. Dit deden zij om meer kans te maken op de zogenaamde nummer 1 draft pick, want dat is het Europese supertalent Victor Wembanyana. Elk NBA-team wil hem hebben.

Verrassende deelnemer is de Sacramento Kings, dat voor het eerst in zestien jaar weer de play-offs haalt en nu ook nog op een 2-0 voorsprong staat tegen de titelverdediger, de Golden State Warriors.

Presentatoren Bart Jan Westerduin en Paco Busteros Leónover play-offs bij de NBA.

Daarna was het tijd voor de primeur, het interview met Erin Matson. Die in februari op 22-jarige leeftijd werd benoemd tot hoofdcoach van het Field Hockey Program van de University of North Carolina (UNC). In het interview vertelt Matson over haar keuze voor het coachen, wie haar voorbeelden zijn, en hoe leuk de sport hockey is. Waarom ze niet naar Europa is gegaan en hoe het is om voormalige teamgenoten te coachen en nog veel meer. En dat allemaal het eerst op Sleutelstad.

Eerder spraken presentatoren Bart Jan Westerduin en Paco Busteros León met de nieuwe hoofdcoach van het veldhockey Universiteit North Carolina, Erin Matson.

In de laatste minuten van de uitzending nog aandacht voor het historische record van Boston Bruins (ijshockey). Zij wonnen dit seizoen 65 wedstrijden en zijn de topfavoriet voor het winnen van de Stanley-Cup, de druk is dus enorm.
De volgende uitzending is op woensdag 17 mei om 18.00 uur.

Voor de liefhebbers is op de facebookpagina van Pilgrim Nation een link te vinden naar het hele interview met Erin Matson.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×