De teaser van 'Wanklank'

Muziektheatercollectief Kassett speelt op 4 mei voorstelling over foute Leidse filosoof

Een uur na dodenherdenking gaat donderdag om 21.00 uur in de Leidse Schouwburg ‘Wanklank’ in première. Het theaterstuk over de omstreden Leidse filosoof Gerard Bolland vindt plaats in het kader van ‘Theater Na de Dam’, een landelijk theaterfestival om 4 mei van extra betekenis te voorzien. De voorstelling van het Leidse Muziektheatercollectief Kassett is in samenwerking met muziekensemble Ikarai.

Het polariserende gedachtegoed van de honderd jaar geleden overleden filosoof Bolland deed in zijn tijd al veel stof opwaaien. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd zijn laatste toespraak verspreid, wat Bolland de vader van het fascistische gedachtegoed in Nederland maakte. Toch werd pas door een oplettende politicus in 2003 het borstbeeld van deze filosoof en hoogleraar aan de Leidse universiteit verwijderd uit de Tweede Kamer.

Zoektocht
In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelt Frank Siera, schrijver en regisseur van ‘Wanklank’, over de zoektocht om iets van Bolland te kunnen begrijpen. “Het was voor ons een dilemma, moeten we wel pogen om iets van hem te begrijpen, moeten we überhaupt dit stuk op het podium willen brengen.”

Aan de hand van zijn verhaal hebben is anderhalf jaar onderzoek gedaan en zijn lange gesprekken en pittige discussies gevoerd over de vraag hoe ver we moeten gaan om anderen te begrijpen, vertelt Siera. “We hebben die vraag ook voorgelegd aan een divers publiek van onder andere scholieren, festivalgangers, studenten, theatermakers en horecabezoekers. Van veel belang daarbij waren de gesprekken met Gerko Tempelman, de huisfilosoof van Kassett. Die langdurige en intensieve zoektocht komt ook nadrukkelijk in de voorstelling naar voren. Toch hebben we gemeend dat het altijd goed is om het gesprek te voeren en kritisch te blijven. Wat niet betekent dat je het eens bent met het gedachtegoed van een ander.”

Huid
De voorstelling is een filmische mix van jazz en klassieke muziek, waarbij de acteurs Freek den Hartogh en Oukje den Hollander in de huid kruipen van de Leidse hoogleraar. Den Hollander componeerde samen met Camiel Jansen speciaal voor deze voorstelling de muziek, die de jaren ‘20 sfeer van de vorige eeuw ademt maar vooral eigentijds klinkt. Na de Première op 4 mei, is ‘Wanklank’ nog te zien op verschillende festivals, in theaterzalen en concertpodia. Zie voor de speellijst www.mckassett.nl

Frank Siera te gast in Cultuur071, deel 1.

Frank Siera te gast in Cultuur071, deel 2.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×