Luchtfoto van Leiden. (Foto: Buro JP)

Leiden wil isoleren van woningen versnellen met 'Leids Isolatieoffensief'

Leiden opent de aanval op kieren en spleten. De gemeente trekt meer dan vier miljoen euro uit voor een heus ‘Leids Isolatieoffensief’. Het behelst een pakket maatregelen gericht op het isoleren van woningen met de laagste energielabels D, E, F en G. “Want de beste manier van besparen blijven de euro’s die je niet uitgeeft”, zegt wethouder Yvonne van Delft die de kar trekt bij de Leidse energietransitie.

Het Leids Isolatieoffensief is een van de stappen die Leiden zet richting een klimaatneutrale stad. Van Delft: “De energietransitie begint bij besparen; wat we samen niet verbruiken, hoeven we ook niet op te wekken. Om succesvol om te kunnen schakelen van aardgas naar schonere energie, is het bovendien nodig om huizen en gebouwen te isoleren.”

Wethouder Yvonne van Delft legt uit wat de gemeente met het isolatieoffensief wil bereiken.

Via het Leids Isolatieoffensief wil de gemeente het isoleren van woningen versnellen. Met het plan richt Leiden zich op verschillende doelgroepen. Allereerst eigenaren van woningen die zo’n laag inkomen hebben dat ze niet goed zelf in staat zijn om hun huis te verduurzamen. Ook VvE’s krijgen hulp bij het isoleren van hun bezit en ook particuliere verhuurders worden aangesproken om maatregelen te nemen waar hun huurders baat bij hebben.

Wethouder Yvonne van Delft: “Met dit isolatieoffensief willen we alle woningeigenaren in beweging krijgen. Het woord offensief betekent dat we een stap naar voren zetten. We komen in actie. Daar hebben we alle inwoners en ondernemers heel hard bij nodig. Iedereen moet de kans hebben om mee te doen met de energietransitie.” De gemeente zet zich volgens Van Delft daarom extra in voor Leidenaars die dit het hardste nodig hebben. Andere inwoners en pandeigenaren willen we informeren en activeren zodat zij op eigen initiatief gaan verduurzamen. Hiervoor organiseren we collectieve inkoopacties en zijn landelijke subsidies en of leningen beschikbaar.”

Veel Leidenaren zijn al van start gegaan met de energietransitie. Door thuis isolatiemaatregelen te nemen of door complete verbouwingen om hun woning of bedrijf energiezuiniger te maken. De tijd is er ook naar en de bewustwording groeit. Van Delft: “We zagen dit ook met het collectieve inkooptraject ‘Winst Uit je Woning’ dat we dit voorjaar organiseerden. Via deze actie wordt er door Leidenaren voor ruim 1.6 miljoen euro geïnvesteerd in isolatie en zonnepanelen. Ook het burgerberaad buigt zich over de energietransitie. Het Isolatieoffensief doen we dus mét de stad. Samen werken we aan een duurzaam energiesysteem, dat bijdraagt aan onze doelstelling van een klimaatneutraal Leiden.”

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×