Foto ter illustratie. (Archieffoto: Chris de Waard)

Leidenaren veroordeeld voor ingooien ramen bij woningen agenten

Twee Leidenaren krijgen voor vernielingen bij woningen van politieagenten in Katwijk en Lisse van de rechter dertig dagen celstraf opgelegd. De ene verdachte (22) stuurde thuisadressen  van de agenten door, de andere verdachte (23) gooide vervolgens stenen door de ruit. “Maar van een gerichte actie tegen de politie was geen sprake”, zo oordeelde de rechtbank.

In november werden ruiten ingegooid bij politieagenten uit Lisse. De politie zelf vermoedde dat het ging om een gerichte actie tegen de betreffende agenten. Om hen te intimideren. De twee verdachten werden daar al eerder voor aangehouden, maar de verdachten ontkenden te weten dat er politieagenten op de betreffende adressen woonden.

De 22-jarige Leidenaar vroeg in oktober vorig jaar zijn 23-jarige maat of hij tweehonderd euro wilde verdienen. Daarvoor moest hij stenen door ruiten gooien op verschillende plekken in de Bollenstreek. De adressen werden vervolgens doorgestuurd door de 22-jarige, die twee weken geleden ontkende dat hij het plan had bedacht. Iemand anders zou hem hebben benaderd, maar hij wilde niet zeggen wie.

De andere verdachte (23) bekende op de zitting dat hij in Katwijk en in Lisse ruiten ingooide, maar ook hij zegt niet geweten te hebben dat daar agenten woonden. “Ik stond op dat moment zwak in mijn schoenen. Ik vond het lekker geld verdienen, maar het was stom.” Eerder had hij bij de politie verklaard een raam te hebben vernield in Voorhout, maar daar kwam hij tijdens de rechtszaak op terug. “Daar ben ik niet geweest.”

De officier van justitie ging ervan uit dat beide verdachten wel degelijk wisten dat er agenten op de adressen woonden. “En als je weet dat het om agenten gaat, dan is het enige doel hen te intimideren en hun werkzaamheden te beïnvloeden.”

Celstraf
De rechtbank oordeelt echter dat het Openbaar Ministerie (OM) geen bewijs heeft geleverd dat de mannen wisten dat er agenten op de adressen woonden. De 23-jarige Leidenaar wordt  daarom alleen veroordeeld tot dertig dagen cel voor vernieling van ruiten, bij twee woningen in Lisse en een woning in Katwijk. Zijn kameraad krijgt dezelfde celstraf, maar dan voor uitlokking van de vernielingen.

Het OM eiste twee weken geleden hogere onvoorwaardelijke celstraffen, van ruim drie maanden, omdat ze met de vernielingen ook geprobeerd hadden de agenten te intimideren. Bovendien zouden de 22-jarige en 23-jarige werkstraffen van respectievelijk 200 uur en 150 uur moeten krijgen.

112 Sleutelstad Leiden Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×