Björn Benjamins (DutchCups) geeft voorlichting over herbruikbare bekers. (Foto: Stijn Wielinga)

Leiden bereidt zich voor op overstap naar herbruikbare bekers

Het project Leidse KOPlopers stimuleert dat ondernemend Leiden zo snel mogelijk naar herbruikbare bekers overgaat. In het kader daarvan kwamen woensdag studentenverenigingen, de gemeente en vertegenwoordigers van Heineken en Grolsch bijeen om te brainstormen over herbruikbare bekers. Vanaf 2024 geldt namelijk een verbod op plastic wegwerpbekers in de horeca, bij festivals en op kantoren.

Deze bijeenkomst was niet de eerste, zegt Rachel Gooijer. Ze begeleidt deze bijeenkomsten als praeses van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV), het overkoepelende orgaan van Leidse studentenverenigingen. “De eerste bijeenkomst onder leiding van de KOPlopers was verkennend. Daarbij ging het over welke herbruikbare bekers er zijn en wat verenigingen daarbij wenselijk vinden. Toen waren alleen brouwerijen aanwezig, omdat zij exclusieve deals met de verenigingen hebben over wegwerpbekers”, zegt Gooijer.

Op de nieuwste bijeenkomst met studentenverenigingen en brouwerijvertegenwoordigers gaven producenten GreenCups, DutchCups en Cupstack presentaties over verschillende soorten herbruikbare bekers. Daarbij ging het bijvoorbeeld ook over het reinigen van de bekers.

Inkoopcontracten
Energiewethouder Yvonne van Delft zei tijdens de sessie dat de gemeente een voortrekkersrol wil spelen in de transitie naar herbruikbare bekers, maar dat dat nog niet helemaal lukt. Terwijl bijvoorbeeld het Hoogheemraadschap van Rijnland, Heerema en Heineken al overgestapt zijn, gaan gemeentelijke gebouwen pas in de loop van het jaar over op herbruikbare bekers. “Dat is alleen maar mooi, we zijn bij het Hoogheemraadschap gestart. Maar het is niet gemakkelijk voor gemeentelijke gebouwen om er op dagelijkse basis op over te stappen. Dat heeft dan ook weer met inkoopcontracten te maken”, zegt de wethouder.

De gemeente Leiden gaat gedurende het jaar wegwerpbekers in haar eigen gebouwen in de ban doen, vervolgt Van Delft. “Tijdens evenementen kun je een heel logistiek systeem opzetten met het uitleveren van bekers, het wassen en terug inleveren. Maar we hebben als gemeente veel locaties, waardoor het herbruikbarebeker-systeem niet zomaar gerealiseerd is.”

Het verbod op plastic wegwerpbekers geldt vanaf 2024, maar het doel moet zijn dat zoveel mogelijk instanties gedurende dit jaar al overstappen. Op de website van de Leidse KOPlopers is informatie te vinden over hoe je dit als sportvereniging, kantoorpand of horeca aan kunt pakken.

Verslaggever Stijn Wielinga in gesprek met wethouder Yvonne van Delft.

 

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×