(Foto's: Chris de Waard)

Kraan aangekomen voor sloop van flat op locatie De Geus

De enorme kraan die de oude flat op de hoek van het Stationsplein en de Stationsweg gaat slopen is dinsdagavond rond 20.30 uur aangekomen bij het Morssingelterrein. Een flink stuk van dat parkeerterrein dient als bouwterrein voor De Geus. Dat is de nieuwbouw die plaats gaat bieden aan een megabioscoop, congrescentrum, woontorens, horeca, een ondergrondse fietsenstalling en de nieuwe Jumbo supermarkt.

Om op het binnenterrein te komen, moest de chauffeur de nodige toeren uithalen. De bocht om vanaf de Morssingel het Morssingelterrein op te draaien, bleek te krap voor de oplegger met daarop de sloopkraan. Pas nadat langs het water een verkeersbord was verwijderd, kon de combinatie het terrein oprijden, maar daarmee was het leed voor de chauffeur nog niet geleden.

De oplegger met de kraan moest op het parkeerterrein zelf nog tussen de geparkeerde auto’s door laveren. Dankzij de zwenkwielen en de mogelijkheid om de hele oplegger met kraan en al een beetje te kantelen, wist de chauffeur de enorme rupsbanden van de kraan net boven de geparkeerde auto’s te sturen. Uiteindelijk kon de kraan na een half uur durend sterk staaltje stuurmanskunst op de juiste plek worden afgeleverd. Zie ook de video op het Instagram-account van Sleutelstad.

Asbest
Het bedrijf Adex is begin dit jaar al begonnen met sloopwerkzaamheden in het gebouw. Onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van bommen uit de Tweede Wereldoorlog vertraagde de verdere sloop. Nu er geen munitie is gevonden, kan de sloop van het casco ook beginnen. Daar is deze week een aanvang mee gemaakt. Allereerst gaat de laagbouw aan de kant van het parkeerterrein tegen de vlakte. Daarbij wordt ook asbest verwijderd.

Sloop
Eind van de week worden rond het gebouw steigers neergezet ten behoeve van de sloop van de hoogbouw. Dat gebeurt voornamelijk in de avonduren en ’s nachts, omdat er dan weinig verkeer is. Op 26 juni gaat de daadwerkelijke sloop van de hoogbouw van start. Het gebouw wordt van boven naar beneden gesloopt met mobiele kranen en knijpers die het beton knippen en vergruizen. Om hinder door stofwolken zoveel mogelijk te voorkomen, wordt de boel natgehouden. Op vrijdag 18 augustus is de sloop naar verwachting afgerond.

 

112 Sleutelstad Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×