wassenaar gemeenteraad
De raadsvergadering in Wassenaar. (Foto: Pim van Delft)

Gemeente Wassenaar gaat Storm en Schouwweg herinrichten

De gemeente Wassenaar gaat de Storm van ’s Gravesandeweg en de Schouwweg herinrichten. De gemeenteraad heeft hiervoor 200.000 euro beschikbaar gesteld aan het college om de werkzaamheden uit te voeren.

De herinrichting gaat samenvallen met de werkzaamheden aan de riolering, kabels en leidingen. Beide wegen worden een 30-kilometerzone, waarbij fietsers en voetgangers het uitgangspunt zijn en auto’s te gast. Naar verwachting gaan de werkzaamheden in november van start.

Wegaanpassingen
Op beide wegen gaat het fietsverkeer gemengd worden met het autoverkeer. De rijbanen worden versmald en er komen brede voetpaden en parkeerplaatsen, ook worden er kruispuntplateaus en drempels aangelegd. ”We gaan de straten beide uniform inrichten. Het weghalen van de vrijliggende fietspaden betekent dat er meer ruimte komt voor brede voetpaden en parkeerplaatsen”, zegt wethouder Koetsier.

(Foto: Gemeente Wassenaar)

(De nieuwe indeling. Afbeelding: Gemeente Wassenaar)

Veiligheid
Niet alle partijen zijn er zeker van dat het nieuwe ontwerp ook gelijk veiliger is. Lokaal Wassenaar-raadslid Annemarie Hofman pleit voor behoud van het vrijliggende fietspad langs de Schouwweg: ”Wij vinden het zonde om een vrijliggend fietspad weg te halen. Je hebt nu iets wat veilig is en je gaat de situatie veranderen naar iets wat misschien minder veilig is.” Hofman diende daarom ook een amendement in om het vrijliggende fietspad op de Schouwweg te behouden. Het amendement werd later op de avond echter ontraden door het college.

De meerderheid van de partijen is blij met de plannen van het college. VVD-raadslid Charlotte Rogge: ”Verkeersveiligheid staat voorop in Wassenaar. Voor de fietsveiligheid is het van belang om een herkenbare, duidelijke en eenduidige weginrichting te creëren. Zodat alle verkeersdeelnemers meteen weten wat voor weg dit is en welke regels daarbij horen.”

Er waren meerdere insprekers, waarvan de meesten achter de plannen staan. ”Wij zijn blij dat de gemeente het aantal 30 km/u wegen gaat vergroten en de fietsers en voetgangers vooropstelt in de plannen”, aldus een van de insprekers.

Jagerslaan
Nadat beide wegen heringericht zijn, zal de Jagerslaan aangepakt worden. Wethouder Koetsier deed deze toezegging aan de raad nadat Democratische Liberalen Wassenaar-raadslid Ben Paulides hierover een amendement indiende: ”De herinrichting van de Storm Zuid en de Schouwweg Noord zal er toe leiden dat het verkeer op de Jagerslaan toeneemt. Het is daarom van belang dat de Jagerslaan als eerste en direct opvolgend duurzaam en veilig wordt ingericht.”

Politiek Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×