Wethouder Van Delft spreekt de aanwezigen toe. (Foto: Stijn Wielinga)

Nog veel vragen over wetgeving rond wegwerpplastic

Er is nog veel onduidelijk over de wet- en regelgeving rond wegwerpplastic, die per 1 juli 2023 ingaat. Ondernemers mogen wegwerpplastic niet meer gratis aanbieden, maar de overstap naar herbruikbare maaltijdverpakkingen lijkt nog ver weg. Dit bleek tijdens de bijeenkomst met het gemeentebestuur en horeca-ondernemers in het Leidse gemeentehuis woensdagochtend.

We moeten gaan betalen voor wegwerpplastic, wanneer we in de horeca iets afhalen of laten bezorgen. Ook moet er een herbruikbare optie worden aangeboden. De wet- en regelgeving die erbij komt kijken, zorgt bij horecaondernemers voor een hoop vragen. Want, hoe reken je die plasticprijs door aan de klant? Hoe zit het met de btw? Hoe maak je als ondernemer überhaupt de overstap naar het herbruikbare systeem?

Om de bezorgde ondernemers een beeld van mogelijke oplossingen te geven, nodigde de gemeente sprekers uit. Hans Bruning, algemeen directeur van biologische saladebar SLA, legt uit hoe hij een herbruikbaar systeem in zijn bedrijf introduceert. Vytal, een producent van herbruikbare bekers en bakjes, geeft een beeld van wat er allemaal mogelijk is in de herbruikbare wereld.

Middel
Hoewel al langer dan een jaar bekend is dat de regelgeving er per 1 juli 2023 komt, lijken de aanwezige ondernemers toch ietwat overdonderd. Wethouder Yvonne van Delft, betrokken bij de energietransitie, ziet dat het duidelijk een periode van transitie is. “Er leven veel vragen, maar ik heb goede hoop dat deze overgang gaat slagen. We hebben gezien dat de statiegeldbekers bij evenementen snel vertrouwd raakten.”

Wethouder Van Delft zegt dat er nog niet direct vanaf 1 juli gehandhaafd zal worden op de regelgeving: “Volgens mij gaan we er niet eens over, maar de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat er meer om wat je ermee wil bereiken. Er is teveel restafval en er wordt veel te weinig hergebruikt. Dit is een middel om tot het doel te komen.”

Meer informatie over de regels rond wegwerpplastic vind je op minderwegwerpplastic.nl.

Casper Chaudron en Stijn Wielinga spraken met wethouder Yvonne van Delft over de nieuwe wetgeving.

Duurzaamheid Economie Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×