ZZ Leiden verliest tweede wedstrijd finalereeks BNXT

ZZ Leiden is er zondagmiddag niet in geslaagd de finalereeks met winst af te sluiten. Filou Oostende bleef de hele wedstrijd overheersen. De eindstand werd 63 – 78.

In de eerste wedstrijd in de BNXT finalereeks werd door ZZ Leiden met nog 66-79 gewonnen. Dinsdag heeft ZZ Leiden nog een kans in de derde wedstrijd bij de Belgen. Mocht Leiden dinsdag de finale winnen schrijft het historie. Want nooit eerder is het een Nederlandse club gelukt om drie titels in een jaar te winnen.

Voor Marcel Verburg, voorzitter ZZ Leiden, was de conclusie simpel. “Zij waren vandaag beter. Steeds als wij iets probeerden aan te haken, kregen we weer een driepunter om de oren. Maar we hebben vrijdag ook in Oostende gewonnen en ook al eerder. Het staat gewoon 1-1.”

Voor aanvang van de wedstrijd ontstond nog een discussie of de wedstrijd wel gespeeld kon worden vanwege de tropische temperatuur in de Vijf Meihal. De zaaltemperatuur tikte de 32 graden aan. Twaalf minuten later dan gepland, werd er toch gespeeld. Oostende liep al snel uit naar de 0-8 voorsprong. Leiden kwam nog wel terug en stond ook heel even voor. Maar verder dan 14-11 kwam de ploeg van Doug Spradley niet. Oostende kwam weer langszij en gaf het voordeel niet meer uit handen.

Leiden kwam de hele wedstrijd niet gemakkelijk tot scoren en bij de Belgen liep het allemaal net wat soepeler en gingen ook de driepunters er gemakkelijker in. Het publiek hoopte nog op een ommekeer in het laatste kwart zoals tegen Donar Groningen in de laatste wedstrijd om de landstitel, maar dat zat er tegen deze tegenstander niet in. Dinsdag reist ZZ Leiden naar Oostende om te proberen de winst daar te pakken en toch de ’treble’ te voltooien.

Het was een bijzondere middag aan de Boshuizerlaan. ZZ Leiden speelde er niet alleen de allerlaatste thuiswedstrijd van dit seizoen, maar ook de allerlaatste wedstrijd in de Vijf Meihal. Na de zomer wordt het nieuwe Sportcomplex 1574 in gebruik genomen.