De Uniper energiecentrale en de bijbehorende dam blijven waarschijnlijk nog jaren in gebruik. (Foto: Chris de Waard)

Dam in singel voorlopig nog niet weg

De gemeente Leiden blijft ook de komende jaren samenwerken met Katwijk, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude op het gebied van de warmtetransitie. Dat voorstel heeft wethouder Yvonne van Delft naar de gemeenteraad gestuurd. De samenwerking loopt nu door tot 2027. De regiogemeenten trekken voor de verlengde samenwerking maximaal 2,5 miljoen euro uit. Leiden neemt daarvan de helft voor haar rekening.

Onlangs werden de uitkomsten gepresenteerd van een studie naar een ‘Open Regionaal Energiesysteem’. Daaruit blijkt dat samenwerking vanuit zowel CO2-besparing als qua kosten het voordeligste uitpakt. “Ook kunnen we zo de krachten bundelen richting marktpartijen”, zegt Van Delft. Het moet leiden tot een eerlijke energietransitie die voor alle inwoners haalbaar en betaalbaar is. “Het gaat echt om de toekomst van ons energiesysteem.”

Wethouder Yvonne van Delft vertelt waarom de regio samen optrekt bij zaken als de aanleg van warmtenetten.

Dam
Om de nieuwe vormen van restwarmte te verdelen, zullen centrales nodig zijn. Ook om de druk te regelen. Daarnaast dienen die voor piekmomenten om bij te verwarmen en als backup-systeem.

De grote centrale aan de Langegracht blijft vrijwel zeker ook nog vele jaren in gebruik. “Eerder was de verwachting dat deze snel dicht zou gaan, maar ik zie dat nu niet snel meer gebeuren”, zegt wethouder Van Delft. Daarmee is ook een rondje varen of schaatsen door of over de Leidse singels vrijwel zeker weer voor lange tijd uit beeld. “Als de centrale blijft, is nu de verwachting dat ook de dam blijft”, zegt Van Delft. “Tenzij er gebruik gemaakt kan worden van andere methodes, waarvoor minder koelwater nodig is. Dan is de dam misschien niet meer nodig.”

Uniper, de eigenaar van de energiecentrale, heeft laten weten deze te willen verduurzamen. Van Delft: “Dat zullen ze ook wel moeten, als ze een rol willen blijven spelen bij de energievoorziening in de stad.”

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Politiek Regio Voorschoten Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×