Liff is een van de initiatieven die de afgelopen jaren geld kreeg uit het programma 'Vitale Binnenstad'. (Foto: Sleutelstad)

Culturele initiatieven Leidse binnenstad niet zeker van subsidie

Enkele tientallen organisaties die subsidie krijgen van de gemeente Leiden, krijgen dat na volgend jaar niet meer. In elk geval niet automatisch. “Het is geld vanuit ons programma ‘Vitale Binnenstad’ dat is bedoeld als aanjaagsubsidie”, legt wethouder Fleur Spijker (economie) uit. Leiden heeft daarvoor jaarlijks vier ton voor beschikbaar.

Bij verschillende organisaties is de afgelopen periode onrust ontstaan. Hun bestaande subsidies worden in 2024 gehalveerd, een jaar later staan ze op nul. Ook het totaal beschikbare budget leek fors te krimpen. Dat laatste klopt niet, het eerste was altijd al bekend bij de organisaties.

Sinds 2019 was er steeds 400.000 euro beschikbaar voor initiatieven die het centrum van Leiden aantrekkelijker maken voor bezoekers. Die geven met hun bestedingen in horeca en winkels immers een impuls aan de binnenstad. Ook de komende jaren is er steeds vier ton beschikbaar. “De enige uitzondering was 2023”, legt Spijker uit. “Tijdens corona is er minder geld uitgegeven en dat hebben we doorgeschoven. Daarom was er nu eenmalig 628.000 euro beschikbaar.”

Wethouder spijker legt uit waarom de bestaande subsidies stoppen en opnieuw moeten worden aangevraagd.

Nieuwe initiatieven
Omdat het volgens de gemeente gaat om nieuwe initiatieven mede mogelijk te maken, is het nooit de bedoeling geweest dat het geld structureel aan de aanvragende organisaties zou worden toegekend. Het beschikbare geld gaat elk jaar op en dan zouden nieuwe initiatieven dus nooit meer in aanmerking kunnen komen. Volgend jaar is van de beschikbare 400.000 euro al 225.000 gereserveerd voor de afbouw van de huidige meerjarige subsidies. Voor 2025 is de volledige vier ton nog beschikbaar.

Tot 1 september aanstaande kunnen aanvragen worden ingediend voor de nieuwe subsidies in 2024 of voor meerdere jaren. Organisaties die nu al subsidie krijgen, krijgen volgend jaar gegarandeerd nog vijftig procent van wat ze nu hebben en kunnen daarnaast een aanvullende aanvraag indienen als ze geld tekort om hun activiteit te organiseren en geen kans zien om dat geld via een andere weg binnen te krijgen. Bij dat laatste wil de gemeente ze overigens wel gaan helpen.

Gelijke kansen
Drie organisaties ontspringen volgend jaar nog de dans voor wat betreft de subsidiekorting. Het Leiden International Film Festival (Liff), de Rembrandtdagen en de WinterWonderWeken houden dat jaar nog hun bestaande subsidie van respectievelijk 30.000, 25.000 en 60.000 euro. Het jaar erna moeten ook zij opnieuw een aanvraag indienen en die concurreert dan met alle ander aanvragers. Spijker: “Alle aanvragen worden namelijk tegelijk beoordeeld, waardoor elk initiatief gelijke kansen heeft.”

Met organisatoren van initiatieven die zonder de (volledige) gemeentelijke bijdrage niet meer kunnen plaatsvinden, gaat de gemeente in gesprek. “Het kan zijn dat het een initiatief niet lukt om zelfstandig verder te gaan. Dan verbinden we ze aan stadspartners voor samenwerking of het uitwisselen van kennis.”

Vanuit de subsidieregeling Vitale Binnenstad krijgen enkele tientallen initiatieven een impulssubsidie. Het gaat bijvoorbeeld om een eenmalig bedrag van 2.500 euro voor de Historische Trekvaartdag die eerder dit jaar werd gehouden tot 75.000 euro voor de Lakenfeesten, inclusief het Singelparkdiner en het Grachtenconcert. Via meerjarige subsidies worden bijvoorbeeld de Hofjesconcerten, Beelden in Leiden, Schemerstad en het Van Rijnfestival ondersteund. Centrummanagement Leiden krijgt jaarlijks nu nog 90.000 euro voor de website Liever in Leiden en de vestigingsadviseur die actief bedrijven naar Leiden haalt. Nieuwe projecten die geld toegewezen hebben gekregen zijn onder ander het 450-jarige jubileum van Leidens Ontzet en het project ‘Stadspoorten in 3D’.

Cultuur Economie Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×