Het KNMI waarschuwt voor veel neerslag, harde wind en plaatselijk hagelstenen van twee centimeter. (Foto: ANP)

Dinsdag onweer, regen en grote hagelstenen na periode van droogte

Stevig onweer trekt dinsdagmiddag zeer waarschijnlijk over de Leidse regio. Het KNMI waarschuwt voor veel neerslag, harde wind en plaatselijk hagelstenen van twee centimeter. Code geel is afgekondigd, omdat het verkeer en buitenactiviteiten hinder kunnen ondervinden van het weer. “Als je een barbecue gepland hebt, kun je deze beter een dagje verzetten”, zegt weerman Huub Mizee.

“Het is natuurlijk heel warm en sinds zondag is de wind gedraaid. Er komt nu vochtige lucht binnen vanaf de oceaan en dat kan onweer veroorzaken”, legt de Omroep West-weerman uit. Volgens Mizee is het belangrijk dat deze buien van tevoren worden aangekondigd, zodat mensen hun plannen kunnen aanpassen. “Het is nu nog onduidelijk waar de zwaarste buien precies gaan vallen, maar vooral voor zeilers, fietsers en wandelaars is tijdig aankondigen belangrijk. Zij kunnen hun plannen dan aanpassen en natuurlijk de Buienradar dinsdag extra goed in de gaten houden.”

De buien trekken vanuit het zuidwesten naar het noordoosten. Er kan in korte tijd veel neerslag vallen, met plaatselijk hagelstenen van twee centimeter, waarschuwt het KNMI. Ook is er kans op windstoten tot 75 kilometer per uur. Het blijft wel warm, met maximumtemperaturen tussen de 25 en 30 graden.

Wateroverlast
Doordat de buien heel heftig kunnen zijn, zal de grond na de lange droge periode het water niet meteen op kunnen nemen. “Daardoor kan er plaatselijk wateroverlast ontstaan”, waarschuwt Mizee. Ook in de tuin kunnen plassen ontstaan omdat grasveldjes de hoeveelheid regen niet aankunnen. “En bij betegelde tuinen stroomt het water zo het riool in, dat is hartstikke zonde in tijden van droogte”, zegt Mizee.

“De heftige buien ontstaan, omdat de koelere lucht van zee, onder de warmere lucht boven land schuift. Die warme lucht stijgt daarom op en vormt regenwolken en onweer”, legt de weerman uit. Woensdag verandert het weer opnieuw, breekt de zon weer door en wordt het rond de 25 graden.

112 Sleutelstad Leiden Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×