Al 12.000 studenten hebben vanochtend meteen de basisbeurs aangevraagd. (Foto: Stijn Zwaan)

Leidse studenten verwelkomen terugkeer basisbeurs

De basisbeurs komt terug voor studenten in het hoger onderwijs. Vanaf 19 juni kunnen studenten de beurs aanvragen, zodat ze het geld vanaf studiejaar 2023-2024 kunnen ontvangen.

De basisbeurs is niet in alle gevallen gratis. Studenten moeten er nog wel wat voor doen. Het is namelijk een prestatiebeurs. Dit betekent dat studenten die hun diploma binnen tien jaar halen de beurs als gift krijgen. Lukt dat niet, dan moet de beurs volledig terugbetaald worden met rente.

Thuiswonende studenten kunnen in het volgende studiejaar 110,30 euro per maand krijgen. Studenten die uitwonend zijn, ontvangen 274,90 euro basisbeurs met daarbovenop een tijdelijke verhoging van 164,30 euro, als compensatie voor de stijgende prijzen. Volgens Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) hebben ongeveer 435.000 studenten, waaronder zo’n 124.000 eerstejaars, naar verwachting recht op de nieuwe basisbeurs.

Pabostudent Stef (19) gaat het geld deels aan zijn ouders geven: “Mijn ouders betalen mijn studie, maar alsnog zijn we blij dat het terugkomt. Een beetje meer financiën kan nooit kwaad.” Lachend voegt hij toe: “Ik ga misschien wel een paar extra biertjes halen.”

Door de komst van de basisbeurs is er ook een verandering in het bedrag van de aanvullende beurs en de lening. Studenten die in aanmerking komen voor de basisbeurs, moeten deze zelf aanvragen bij DUO. Via de site duo.nl/stufi2023, kunnen studenten met een DigiD de aanvraag indienen. Al vanaf negen uur ’s ochtends konden de eerste aanvragen ingediend worden.

Woordvoerder Tea Jonkman van DUO vertelt dat er in de eerste twee uur al 12.000 aanvragen verwerkt zijn.

Update: in een eerdere versie stond in de titel iets over biertjes. Dat dekte de lading van het artikel niet.

Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×