(Foto: Sleutelstad)

Maoriweekend in Wereldmuseum Volkenkunde

Nieuwjaar wordt in Nieuw Zeeland ook op 14 juli gevierd. Matariki zoals het daar heet luidt volgens de Maori-kalender het nieuwe jaar in. Matariki betekent letterlijk ‘ogen van god’ of ‘kleine ogen’ en verwijst naar het sterrencluster de Pleiaden dat in het zuidelijk halfrond rond de winterzonnewende aan de hemel verschijnt.

Voor het Wereldmuseum Volkenkunde is deze viering de aanleiding om het Maoriweekend te houden. Tijdens dit weekend leren de bezoekers meer over de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Op het programma staan workshops, familielezingen en rondleidingen. Ook meevaren in een échte waka (kano) staat op het programma.

In Cultuur071 was conservator Oceanië dr. Wonu Veys te gast. In de uitzending ging ze dieper in op de cultuur van de Maori en vertelt over de ‘hoeroa’ een bijzondere staf in de collectie van het museum. Deze staf, gemaakt van potvisbot, was het bezit van Tamati Waka Nene, een sleutelfiguur in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland.

Veys geeft op zondag 25 juni om 13.30 uur een lezing over de relatie tussen de Maori en walvissen. De Maori uit Nieuw-Zeeland en walvissen hebben al eeuwenlang een hechte band. In deze lezing maakt de toehoorder kennis met de rol van walvissen als beschermers van grote zeilreizen, voorouders en de huidige generaties. Walvissen waren ook een belangrijke voedselbron, een economisch product in de 19e-eeuwse walvisvaart en zijn nog steeds een geliefd en geëerd materiaal in kunstvoorwerpen.

Bekijk hieronder het interview van Cultuur071 terug.

Interview met conservator Wonu Veys van Wereldmuseum Volkenkunde (Deel 1)

Interview met conservator Wonu Veys van Wereldmuseum Volkenkunde (Deel 2)

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×