De introductie valt samen met nieuwe regels die horeca verplicht extra geld te vragen voor wegwerpplastic. (Foto: Emile van Aelst)

Gemeente Leiden introduceert statiegeldbeker voor koffie in de horeca

De gemeente Leiden heeft donderdag een statiegeldbeker geïntroduceerd voor warme dranken. Het is de bedoeling dat mensen deze beker gaan gebruiken in plaats van wegwerpexemplaren. Voor een euro bovenop de prijs van je koffie of thee krijg je een beker, deze krijg je terug als je de beker weer inlevert. Er doen vanaf zaterdag al meer dan vijf cafés mee, het is de bedoeling dat dit aantal snel zal toenemen.

Wethouder Yvonne van Delft, verantwoordelijk voor circulariteit, vindt de introductie van de beker een goede stap: “Als stad willen we veel minder afval gaan produceren. Daarom is besloten om in navolging van de statiegeldbekers op festivals en evenementen ook een statiegeldbeker voor warme dranken voor de horeca te introduceren. Naast het verminderen van het afvalprobleem hopen we hiermee ook burgers aan te moedigen vaker te hergebruiken.”

De beker is een initiatief van de stad in samenwerking met het centrummanagement Leiden. Centrummanager Gijs Holla vertelt dat er snel meer bedrijven bij het initiatief zullen aansluiten. “Hier gaan wij voor lobbyen. Er doen nu vijf bedrijven mee en dat is een mooi begin, maar we gaan ervoor zorgen dat dit er snel meer worden.”

De introductie valt samen met nieuwe nationale regels voor horeca die ondernemers verplicht om extra geld te vragen voor wegwerpplastic, of een herbruikbaar alternatief aan te bieden.

Mensen kunnen terecht op de website van Liever in Leiden om te zien waar ze een statiegeldbeker kunnen krijgen. Ondernemers die mee willen doen met het initiatief kunnen hier ook terecht.

Een reportage van Jan Frensen over de invoering van de statiegeldbeker voor warme dranken in Leiden.

 

 

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×