De gemeente Oegstgeest raakt in moeilijk vaarwater. (Foto: Maxime Kok)

Gemeente Oegstgeest dendert af op financiële problemen

Er pakken zich donkere wolken samen boven de financiën van de gemeente Oegstgeest. Hoewel de gemeente dit jaar nog wel rondkomt, staan er de komende jaren grote tekorten in de  boeken. De gemeente moet hard aan de bak, want het college heeft nog geen oplossingen en aan het einde van het jaar moet de begroting rond zijn.

De gemeente Oegstgeest staat voor grote financiële problemen. Dit blijkt uit de kaderbrief die afgelopen week gepresenteerd werd. Die geeft een beeld over hoe de financiën van de gemeente ervoor staan in de komende jaren. Er wordt een verontrustend beeld voor de toekomst geschetst, zonder concrete oplossingen.

De eerste twee jaren komt het, zoals het er nu naar uit ziet, wel goed met de financiën. Voor het jaar 2023 en 2024 zal de gemeente nog positief uitkomen, maar hierna nemen de problemen toe. Vanaf 2025 gaat de gemeente flink in de min en 2026-2027 worden financiële probleemjaren. In het totaal komt de gemeente voor deze drie jaren ongeveer veertien miljoen euro tekort.

Gemeentefonds
De oorzaak van deze problemen legt de gemeente vooral bij de landelijke overheid. “Het komt door een verandering van het rijksbeleid”, zegt de recent aangetreden wethouder Kees Oudendijk van financiën. “Het gemeentefonds wordt aangepast en daardoor komen gemeenten zoals Oegstgeest in de problemen.” Ook gaan de kosten voor structurele lasten omhoog door de inflatie van het afgelopen jaar.

Huiswerk
De druk loopt op, want het grootste probleem is dat er nog geen oplossing is. Eind dit jaar moet de gemeente een sluitende begroting presenteren aan de provincie, maar de kaderbrief laat alleen de problemen zien. Het college vraagt de gemeenteraad om mee te denken over oplossingen, maar in verband met de zomervakantie zal daar pas eind augustus een begin mee worden gemaakt. De gemeenteraad heeft daardoor bepaald niet veel tijd om voorstellen te doen om de grote problemen op te lossen en de raadsleden zullen dus met het nodige huiswerk op vakantie moeten gaan.

Wethouder Kees Oudendijk over de gemeentefinanciën van Oegstgeest.

Coalitieakkoord
De oppositiepartijen vragen zich af of voor oplossingen ook buiten het coalitieakkoord gekeken kan worden. “Om de begroting sluitend te krijgen, moeten er hele moeilijke keuzes gemaakt worden”, aldus CDA-raadslid Tobias van der Hoeven. Zijn partij en de VVD willen dan ook graag dat de coalitie zich bereid toont om ook naar het coalitieakkoord te kijken. “Want deze moeilijke keuzes kunnen nog wel eens te maken hebben met plannen uit dit akkoord.”

Raadslid Tom Groot van Progressief Oegstgeest geeft namens de coalitie aan dat hij daar wel mogelijkheden ziet. “De begroting rond krijgen heeft de hoogste prioriteit heeft”, aldus de financieel specialist van de fractie. De hoop van CDA en VVD is dat de besprekingen eind augustus daarmee geen discussie zal worden tussen de coalitie en de oppositie, maar een inhoudelijk rondetafelgesprek.

Hoewel het nog onduidelijk is hoe de gemeente de problemen de baas wil worden, heeft de wethouder wel al een aantal punten benoemd waar naar gekeken kan worden. De  noodzakelijkheid van investeringen, de efficiëntie van gemeentelijke taken en eventuele reserves werden donderdagavond genoemd als knoppen waaraan gedraaid kan worden. Zelf is de wethouder nog positief gestemd: “Het moet lukken, al dan niet met de hulp van het ministerie van Binnenlandse Zaken.”

Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×