Vertegenwoordigers van culturele instellingen spreken in bij de Leidse gemeenteraad. (Foto: Chris de Waard)

Culturele organisaties vragen om meer geld aan Leidse politiek

Het voortbestaan van Stadsgezelschap PS| Theater staat op het spel. Dat betoogde artistiek leider Pepijn Smit afgelopen week bij de raadcommissie Werk en Middelen waar onder andere werd gesproken over de verdeling van het geld dat Leiden de komende jaren in cultuur wil steken.

Het wegbezuinigen van het Cultuurfonds Leiden per 2025 is zo’n voorstel van het college. “Maar in totaal gaat er juist meer geld naar cultuur”, zei wethouder Yvonne van Delft al bij herhaling. Dat extra geld gaat in elk geval niet naar de organisaties die kwamen inspreken. Naast PS|Theater was dat ook Dansblok en Theater de Generator. Alle drie komen geld tekort.

Bij PS|Theater was de nood volgens Smit nooit eerder zo hoog als nu. Zijn stadsgezelschap werkt met een begroting van ongeveer vijf ton per jaar, maar verreweg het grootste deel van die inkomsten is onzeker. “Dat komt van fondsen en kaartverkoop, maar daar kan je deze organisatie niet mee opbouwen. We kunnen mensen geen zekerheid bieden, omdat we vaak niet eens een maand vooruit kunnen kijken als het om beschikbare financiële middelen gaat.”

PS|Theater krijgt jaarlijks 75.000 euro van de gemeente en in de jaren 2021 en 2022 kwam daar incidenteel 50.000 euro bij. Die 50.000 euro wil Smit graag structureel op zijn begroting kunnen zetten. “Onze basisbezetting bestaat uit negen, mensen. Van die 75.000 kunnen we er één betalen.”

Ook Ioana Tudor van Theater de Generator  hoopt op meer geld. De organisatie is gehuisvest in de Vrijplaats Leiden en mag jaarlijks 37.000 euro op de rekening bijschrijven. “Het Leidse cultuurgeld is oneerlijk verdeeld”, stelt Tudor. “Directeuren van de grotere organisaties verdienen 50.000 tot wel 150.000 euro. Daar zit ik met mijn jaarinkomen van 9.000 euro dus mee aan tafel om te overleggen over samenwerkingen”, aldus Tudor die daardoor royaal onder de armoedegrens leeft. Ze wil graag jaarlijks 110.000 euro van de gemeente, te beginnen met 24.000 euro extra in 2024.

Of de politiek met extra geld over de brug komt, moet komende week duidelijk worden. Dan vergadert de gemeenteraad over de kaderbrief. Donderdagavond wordt er gestemd over alle voorstellen die de partijen gaan indienen en waarmee de plannen van het college mogelijk worden bijgestuurd.

Cultuur Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×