De Staalmesters tijdens de Rembrandt Dagen. (Foto: Cor Klein)

Rembrandt Dagen zetten centrum van Leiden in zeventiende eeuwse sferen

Het historische centrum van Leiden wordt komend weekend tijdens de Leidse Rembrandt Dagen omgebouwd naar authentieke zeventiende eeuwse sferen, compleet met honderden acteurs en figuranten, met historische attributen en oude boten. Maar ook met optredens en verrassende activiteiten uit een periode die inmiddels vierhonderd jaar achter ons ligt.

Rembrandt van Rijn werd op 15 juli 1606 in Leiden geboren en woonde hier de eerste 25 jaar van zijn leven, voordat hij in 1631 naar Amsterdam vertrok. Buiten de tentoonstellingen in Museum De Lakenhal besteedde Leiden nooit veel aandacht aan de beroemdste zoon van stad. De bekende Leidse organisator Tjeerd Scheffer vond dat dit anders moest en bedacht een paar jaar geleden de Leidse Rembrandt Dagen.

Fotograferen
Evenals de vorige edities vormt het gebied rond de Pieterskerk en het Rapenburg het decor voor dit evenement. Scheffer: “Alle auto’s en fietsen worden uit het gebied verwijderd. Alles wat niet authentiek oogt en niet verwijderd kan worden, dekken we af met jute zakken. Zo worden zelfs alle verkeersborden aan het zicht onttrokken. Een fantastische gelegenheid om prachtige foto’s te maken in het centrum van de stad. Rembrandt zou zich komend weekend volkomen thuis hebben gevoeld in de straten en stegen in de Pieters- en Academiewijk, want het zal er uitzien zoals hij dat heeft gekend.”

Authentieke kostuums
Scheffer vertelt in het Sleutelstadprogramma Cultuur071 dat er zo’n vierhonderd vrijwilligers deelnemen aan de derde editie van de Leidse Rembrandt Dagen. Scheffer: “Dat zijn zo’n 75 acteurs die scenes uit die tijd spelen en ongeveer 330 figuranten. Allen uiteraard in authentieke kostuums. We hebben een club dames die een heel groot deel van de honderden kostuums heeft vervaardigd. En we beschikken over een groep timmerlieden die meubilair, decors, karren en zelfs een boevenwagen heeft gemaakt.”

De Leidse Rembrandt Dagen vinden plaats op zaterdag 8 en zondag 9 juli van 12.00 tot 17.00 uur en zijn gratis te bezoeken.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×