park Deijleroord
(Foto: Gemeente Wassenaar)

Gemeente Wassenaar start met voorbereidingen bouw nieuwe school

De gemeenteraad van Wassenaar is akkoord gegaan met de fusie van de St. Jozefschool en de St. Jan Baptistschool. De gemeente is verantwoordelijk voor de locatiekeuze en de financiering van de nieuwe school. Met deze notitie geeft de gemeenteraad het startschot voor de verdere uitwerking van het project.

Op verzoek van de Stichting Katholiek Onderwijs Wassenaar, is in 2019 besloten om de St. Jozefschool en de St. Jan Baptistschool te laten fuseren. Om de fusie mogelijk te maken start de gemeente met een locatiekeuze, om vervolgens samen met de Stichting Katholiek Onderwijs Wassenaar het ontwerp uit te gaan werken. Ook de leerlingen van beide basisscholen krijgen de kans om mee te denken over de inrichting van hun nieuwe school. Het nieuwe gebouw moet ruimte gaan bieden aan 480 leerlingen.

De gemeente heeft besloten om het zoekgebied voor de nieuwe locatie te beperken tot Wassenaar-noord, specifiek in Park Deijleroord. Samen met de ontwikkeling van een nieuw gezondheidscentrum in het gebied, wil de gemeente een impuls geven aan het voorzieningsniveau in Wassenaar-noord.

Integraal Kind Centrum
De nieuwe school zal onderdeel worden van een Integraal Kind Centrum (IKC), in Park Deijleroord. In het Integraal Kind Centrum zal onder andere de nieuwe basisschool en een opvang voor kinderen tot twaalf jaar gevestigd worden. “Bij een IKC worden onderwijs, kinderopvang en andere pedagogische voorzieningen geïntegreerd. Deze doorlopende leerlijn maakt een betere aansluiting met passend onderwijs en jeugdzorg mogelijk”, zei CDA-raadslid Sabrina Everard. Meerdere partijen zijn enthousiast over de plannen voor een Integraal Kind Centrum. PvdA-fractievoorzitter Henri van Smirren: “Het IKC biedt een prachtige kans om voor Wassenaarse kinderen eigentijds onderwijs aan te bieden.”

Groen
Een nieuw schoolgebouw betekent ook dat het groene gebied in Park Deijleroord zal afnemen, waarover de meningen binnen de raad en de inwoners zijn verdeeld. “Het is een bijzonder stuk groen waar vele dorpelingen, waaronder veel kinderen, dagelijks vreugde uit halen”, zei een van de insprekers. “Geen groen voor poen!”

Beoogde locatie voor het nieuwe schoolgebouw in Park Deijleroord.

Hart voor Wassenaar-raadslid Pasquale van Vliet bestempelde het project als een ‘bouwdrift’ van de gemeente. “Eenmaal bebouwd wordt een perceel nooit meer een bos of park. Zo wordt beetje bij beetje Wassenaar steeds iets minder groen.”Wethouder Onderwijs Ritske Bloemendaal gaf toe dat het mes aan twee kanten snijdt. Tegelijkertijd ziet de gemeente kansen om het park te versterken in biodiversiteit door bijvoorbeeld de aanleg van schooltuinen of moestuinen. Ook gaf de wethouder aan dat er gekeken gaat worden naar mogelijkheden om het verloren groen te compenseren. “Natuurlijk moeten wij zoeken naar de best mogelijke groene inpassing.”

Onderzoek
Vooraf heeft het college een locatieonderzoek laten uitvoeren. Dit onderzoek was volgens sommige raadsleden echter nog niet af. “De analyse van het aantal verkeersbewegingen op de Buurmanlaan is bijvoorbeeld nog niet uitgevoerd, participatie heeft nog niet plaatsgevonden en ook ontbreekt het onderdeel draagvlak in het onderzoek”, zei Hart voor Wassenaar-raadslid Pasquale van Vliet. De wethouder bevestigde dat er geen verkeersplan is uitgevoerd en dat daarmee het onderzoek nog niet af is.

Om ervoor te zorgen dat de gemeenteraad een overwogen besluit kan nemen over de definitieve locatie van de school, diende Democratische Liberalen Wassenaar-fractievoorzitter Ben Paulides een amendement in. “Het amendement wijzigt de te volgen procedure. De besluiten voor de locatie worden pas genomen als alle benodigde informatie voorhanden is. De raad zal daarna op basis van de onderzoeken pas een besluit nemen”, aldus Paulides. Het amendement werd later op de avond unaniem aangenomen door de raad.

Participatie
Meerdere insprekers waren bij de raadsvergadering aanwezig om hun ongenoegen te uiten over de plannen. “Onder het mom van een startnotitie wordt een groot en ingrijpend besluit genomen met grote gevolgen voor de wijk, het groen en de omwonenden”, zegt een van de insprekers. Ook bleek dat sommige omwonenden pas enkele dagen voor de behandeling van de startnotitie, een bericht hadden gekregen van de gemeente over de plannen.

De gemeente is nog van plan om de omgeving en de betrokken de kans te geven om in verschillende fases van het traject hun inbreng te geven. De gemeente wil daarin onder andere de thema’s locatie, inrichting van het park, spelen, kansen voor de omgeving, verkeer, bereikbaarheid en duurzaamheid bespreken.

Onderwijs Politiek Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×