Wethouder Spijker tijdens een rondleiding door het in aanbouw zijnde Sportcomplex 1574. (Foto: Chris de Waard)

Ook LSF wil bestaande sporthallen open houden

“Er is op dit moment geen ruimte om sporthallen te sluiten.” Dat schrijft het bestuur van de Leidse Sport Federatie in een brief aan sportwethouder Fleur Spijker die, zodra het nieuwe Sportcomplex 1574 open gaat, de verouderde 3 Octoberhal en de Vijf Meihal op slot wil draaien. De twee hallen staan op de nominatie om gesloopt te worden.

LSF-voorzitter Winand Steggerda noemt het nieuwe sportcomplex een aanwinst voor Leiden, maar benadrukt dat ook de bestaande zaalruimte hard nodig blijft. Eerder riepen ook al verschillende sportclubs en de Stichting Topsport Leiden de gemeenteraad op om wethouder Spijker te dwingen de oude hallen voorlopig te blijven gebruiken.

Steggerda: “Het Mullier rapport ‘Ruimte voor sport in Leiden’ uit juni 2021 geeft aan dat in het minimale scenario voor 2025 er net voldoende ruimte in sporthallen is. Maar als Leiden  willen we geen minimaal scenario. De ambities van dit college ten aanzien van gezondheid en bewegen zijn groter. De doelstelling is immers om meer Leidenaren te laten bewegen . Daarom heeft Leiden meer binnensport ruimte nodig.”

De LSF wijst op het feit dat verschillende sportverenigingen niet voldoende ruimte toegewezen hebben gekregen in het nieuwe sportcomplex. Het gaat onder andere om de badmintonners van BC Leiden en de handballers van Saturnus. “Dit is tegen de uitgangspunten voor de verdeling van de ruimte in 1574.” Ook benadrukken alle partijen die nu pleiten voor het openhouden van in ieder geval de Vijf Meihal dat Leiden de komende jaren stevig blijft groeien. De verenigingen hebben binnen de huidige capaciteit geen mogelijkheden om mee te groeien, tenzij ze (ver) buiten de stad gaan spelen en trainen.

Bij de bespreking van de beschikbare en benodigde zaalsportruimte in de raadscommissie zei wethouder Spijker wel bereid te zijn om versneld een onderzoek te willen laten doen naar de benodigde zaalruimte. Daaruit kan dan ook komen dat Leiden een extra sporthal moet bouwen. Uit een eerder rapport blijkt volgens Spijker dat Leiden tot 2030 uitkomt met de bestaande ruimtes, maar een actualisatie van die cijfers kan geen kwaad. Na de zomer gaat de LSF overigens ook zelf een onderzoek onder de verenigingen uitvoeren om inzicht te krijgen in de vraag naar binnensportruimte.

De LSF is nu al tot de conclusie gekomen dat er een extra sporthal nodig is. “Maar omdat de aanleg enige tijd gaat duren, is het noodzakelijk om een tijdelijke oplossing te vinden door één hal voor binnensport voor een overbruggingsperiode open te houden. Wij roepen de politiek op om een keuze voor een hal te maken die tijdelijk is, de plannen voor het sportpark de Mors niet doorkruist en publiek geld op een verantwoorde manier besteedt”, schrijft Steggerda aan de Leidse raadsleden. Die nemen donderdagavond een besluit over het al dan niet open houden van de twee bestaande sporthallen.

Leiden Politiek Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×